ГоловнаПолітика

Рада прийняла в першому читанні законопроєкт про реформу прокуратури

Замість ГПУ з'явиться Офіс генпрокурора, а військові прокуратури ліквідують.

Рада прийняла в першому читанні законопроєкт про реформу прокуратури
Фото: Сергей Нужненко

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроєкт №1032 про реформу органів прокуратури, який передбачає створення Офісу генпрокурора замість Генеральної прокуратури України.

Його підтримали 287 депутатів.

Депутати збираються внести зміни в систему прокуратури України, згідно з якою замість Генеральної прокуратури, регіональних, місцевих і військових прокуратур з'явиться Офіс генерального прокурора, обласні та окружні прокуратури.

Військових прокуратур більше не буде (при цьому в генпрокурора буде право створювати спеціалізовані прокуратури в разі необхідності).

Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру реформа не зачіпає.

Тимчасово, до 1 вересня 2021 року будуть припинені повноваження Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів і Ради прокурорів України.

Це дозволить генеральному прокурору своїми наказами визначати порядок відбору прокурорів і їх залучення до дисциплінарної відповідальності; а також звільняти прокурорів без необхідності узгоджувати свої рішення з Радою прокурорів.

Також депутати збираються скасувати поправку, прийняту під Юрія Луценка, яка звільняла генпрокурора від необхідності мати юридичну освіту.

Нагадаємо, 29 вересня генеральним прокурором став Руслан Рябошапка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram