ГоловнаПолітика

Апеляційний суд визнав, що директор ДБР Труба не підпадає під люстрацію

Суд постановив, що Труба законно пройшов усі перевірки і скасував рішення першої інстанції.

Апеляційний суд визнав, що директор ДБР Труба не підпадає під люстрацію
Роман Труба
Фото: Макс Требухов

Шостий апеляційний адміністративний суд визнав, що директор Державного бюро розслідувань Роман Труба не підпадає під дію закону "Про очищення влади" (люстрацію).

Про це йдеться в постанові суду, передають "Українськi Новини".

Суд розглянув апеляції на рішення Окружного адмінсуду Києва від 8 листопада 2018 року, яким було встановлено факт протиправної бездіяльності Генеральної прокуратури, яка зводилася до непроведення належної люстраційної перевірки Труби, а також невключення його Мін'юстом до Єдиного держреєстру люстрованих осіб.

Позов до суду був поданий депутатом Верховної Ради від Блоку Петра Порошенка Юрієм Македоном.

Суд першої інстанції підтримав його позицію, згідно з якою Труба підпадає під люстрацію, оскільки на посаді прокурора Пустомитівського району Львівської області він брав участь у переслідуванні активіста Євромайдану, який організував перекриття траси "Київ - Чоп" 26 листопада 2013 року.

Суд першої інстанції вирішив, що цей факт мав стати підставою для застосування люстраційних обмежень щодо Труби та включення його до реєстру люстрованих осіб. Апеляційний суд не погодився з такою позицією.

Суд вказав, що активіст Євромайдану, заарештований за клопотанням Труби, в кінцевому підсумку був звільнений від кримінальної відповідальності не на підставі рішення суду та відповідного закону, а на підставі рішення прокуратури від 6 березня 2014 закрити справу у зв'язку з відсутністю складу злочину.

Таким чином, на думку суду, директор ДБР за формальними критеріями не підпадає під дію закону "Про очищення влади".

Апеляційний суд постановив, що Труба законно пройшов усі перевірки і законно був призначений директором ДБР. Суд задовольнив його апеляцію і скасував рішення суду першої інстанції.

Нагадаємо, Труба пройшов люстраційну перевірку 2 лютого 2018 року. Перевірка встановила, що до Труби не застосовують заборони, визначені законом "Про очищення влади" (про люстрацію). Пізніше Окружний адміністративний суд Києва встановив факт непроведення Генпрокуратурою люстраційної перевірки Труби. У травні 2019 року Труба подав апеляцію.

22 листопада 2017 року колишній президент Петро Порошенко призначив Трубу директором Держбюро розслідувань.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram