ГоловнаПолітика

СБУ почала перевірку перебування в Україні Клюєва, Шарія і Кузьміна протягом останніх п'яти років

Про результати пообіцяли повідомити вже сьогодні.

СБУ почала перевірку перебування в Україні Клюєва, Шарія і Кузьміна протягом останніх п'яти років

В.о. голови Служби безпеки України Іван Баканов зібрав службову нараду за запитом спікера Верховної Ради Андрія Парубія про перебування на території України протягом останніх п'яти років кандидатів у депутати Андрія Клюєва, Анатолія Шарія і Рената Кузьміна.

Про це повідомила пресслужба СБУ у фейсбуці.

"СБУ в межах компетенції почала перевірку відповідних обставин. Це суспільно чутливе і дуже важливе питання, тому Служба вже сьогодні повідомить Центрвиборчкому про результати його опрацювання", - йдеться в повідомленні.

Також у СБУ пообіцяли проінформувати громадськість про зміст цих матеріалів.

Нагадаємо, ЦВК зареєструвала кандидатами в депутати ексзаступника генпрокурора Рената Кузьміна, ексголову Адміністрації президента Януковича Андрія Клюєва і відеоблогера Анатолія Шарія. Спочатку ЦВК відмовила їм у реєстрації, але переглянула свої рішення на вимогу Верховного Суду, який відмовився визнавати факт непроживання кандидатів в Україні протягом останніх п'яти років. При цьому пізніше Верховний Суд заявив, що ЦВК могла відмовити Клюєву і Шарію в реєстрації.

За даними Генпрокуратури, Клюєв із лютого 2014 року не бував в Україні і розшукується правоохоронними органами. Але згідно з даними Держприкордонслужби, ексголова АП не був в Україні тільки 9 днів - у січні 2014 року. Тож вважається, що він перебував за місцем реєстрації в окупованому бойовиками Донецьку і має право балотуватися в депутати.

Шарій теж не проживає в Україні. Він виїхав з країни після стрілянини в київському ресторані MacDonalds у травні 2011 року, коли він застосував вогнепальну зброю під час конфлікту з іншим відвідувачем. Шарія звинуватили в грубому порушенні громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжувалося особливою зухвалістю та винятковим цинізмом із застосуванням вогнепальної зброї (ч.4 ст.296 Кримінального кодексу). Шарій виїхав до Європи і отримав статус біженця в Литві.

Кузьмін обіймав посаду першого заступника генпрокурора (Віктора Пшонки) з 2010 по 2014 рік. Під його керівництвом порушили кримінальні справи проти Юлії Тимошенко, Юрія Луценка з подальшим засудженням і проти Леоніда Кучми.

ГПУ звинувачує Кузьміна у скоєнні низки тяжких злочинів. Зокрема, проти нього розслідують кримінальне провадження за ч. 3 ст. 371 Кримінального кодексу (незаконне затримання, привід, домашній арешт або тримання під вартою). Це передбачає позбавлення волі від 5 до 10 років. Крім того, проводиться розслідування за підозрою Кузьміна в організації 2010 року незаконного затримання колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка; також за звинуваченням у підбурюванні судді Печерського суду Києва до обрання Луценку запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Кузьмін перебуває в державному розшуку. Він зареєстрований кандидатом у депутати за списком партії "Опозиційна платформа - За життя".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram