ГоловнаПолітика

Зеленський пропонує почати обмін полоненими з РФ у форматі "10 на 10" або "15 на 15"

Президент провів зустріч з головою Бундестагу Шойбле.

Зеленський пропонує почати обмін полоненими з РФ у форматі "10 на 10" або "15 на 15"
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський вважає, що для початку процесу деескалації бойових дій на Донбасі необхідно провести обмін заручниками у форматі 10 на 10 або 15 на 15. Це питання президент України обговорив з головою Бундестагу Вольфгангом Шойбле під час візиту в Німеччину.

Про це повідомляють на сайті президента.

"Обмін людей хоча б 10 на 10 або 15 на 15 міг би показати бажання іншої сторони почати процес деескалації", - зазначив Зеленський. Він також додав, що Україна розпочинає проект розвитку Донбасу вже зараз.

"І тут Європа може допомогти. Нам потрібно відновлювати школи, дитсадки, дороги, яких немає", - зазначив президент.

Зеленський також розповів Шойбле про перші законодавчі ініціативи, які він хоче реалізувати після обрання нового парламенту. Зокрема, це - запуск Вищого антикорупційного суду, прийняття законів про відповідальність за незаконне збагачення, про імпічмент і скасування депутатської недоторканності.

"Це ініціативи, про які українці мріють 28 років", - зазначив Зеленський.

Нагадаємо, останній великий обмін полоненими на Донбасі відбувся в грудні минулого року. Україна тоді віддала 233 людей і отримала 73. При цьому зазначалося, що звільнення полонених не завершено і процес слід продовжити.

27 лютого на засіданні в Мінську представники ОРДЛО зірвали засідання гуманітарної підгрупи, на якому порушувалося питання обміну полоненими і звільнення Росією захоплених у Чорному морі моряків

Спецпредставник Держдепартаменту США Курт Волкер висловив надію, що РФ почне звільняти українських заручників і полонених після виборів президента України.

22 травня екс-представник України в Тристоронній контактній групі назвав причини зриву обмінів полоненими "всіх на всіх". За його словами, російська сторона може приховувати українців зі слідами тортур і побоїв, щоб уникнути міжнародного трибуналу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram