ГоловнаСвіт

Новим президентом Бундестагу став екс-міністр фінансів Вольфганг Шойбле

75-річний політик засідає в Бундестазі з 1972 року.

Новим президентом Бундестагу став екс-міністр фінансів Вольфганг Шойбле
Вольфганг Шойбле
Фото: www.grekomania.ru

У Берліні під час установчого засідання Бундестагу XIX скликання депутати обрали своє керівництво. Більшістю голосів депутати підтримали на посаду голови Бундестагу кандидатуру від Християнсько-демократичної партії Вольфганга Шойбле, який раніше був міністром фінансів.

Про це повідомляє "Укрінформ"

Шойбле по праву називають "політичним важковаговиком": у Бундестазі 75-річний політик засідає з 1972 року. За ці роки він був головою фракції ХДС/ХСС у Бундестазі, головою ХДС, керівником відомства канцлера, міністром внутрішніх справ і, нарешті, міністром фінансів. Активності політика не заважає те, що пересувається він в інвалідному візку - результат замаху на нього в жовтні 1990 року.

Перше засідання нового парламенту відкрив один із найстаріших депутатів - 76-річний член Вільної демократичної партії Херман Отто Зольмс. Помітивши, що чисельність Бундестагу велика як ніколи - 709 осіб, він закликав негайно приступити до реформи виборчої системи. Він також нагадав депутатам про те, що вони - "представники всього народу і несуть перед ним відповідальність". 

Зольмс акцентував увагу на викликах, що стоять перед Бундестагом і суспільством, викликах демократії - зростаючій дистанції між народами і політиками, політикою і очікуваннями громадян, що веде до розширення популістських рухів: у соцмережах культивуються ненависть, расизм, ксенофобія, нетерпимість і інші речі. "Ми не повинні залишати народ один на один з цими голосами", - закликав Зольмс.

При цьому він підкреслив, що Німеччина повинна бути горда своєю "живою демократією", і зазначив, що тепер демократичні принципи повинні будуть відстоювати і праві популісти - партія "Альтернатива для Німеччини", вперше пройшла в парламент.

Нагадаємо, в серпні Шойбле очолив список найпопулярніших політиків Німеччини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram