ГоловнаПолітика

Українські прикордонники відпустили російський суховантаж, що зайшов в українські територіальні води

Корабель відхилився від маршруту через штормову погоду.

Вантажний корабель Melita, що належить Російській Федерації, в середу, 5 червня, потрапив у територіальні води України в Чорному морі. Про це повідомляє прес-служба Військово-морських сил України.

Суховантаж Melita слідував під російським прапором за маршрутом порт Астрахань (РФ) - порт Констанца (Румунія). Судно вчасно виявили на траверзі Тендрівської коси - це острів біля південно-західного узбережжя Чорного моря.

Російських моряків допитали українські прикордонники, дізнавшись, що суховантаж відхилився від маршруту на відстань до п'яти миль (близько 8 км) через штормову погоду.

"З огляду на обставини і відповідно до положень Міжнародної конвенції про територіальне море, Конвенції ООН з морського права, судно MELITA без затримок направили безпечним маршрутом у пункт призначення без будь-яких дій, спрямованих на силове захоплення, огляд або арешт екіпажу, на відміну від керівництва Російської Федерації, яка грубо порушила цілу низку міжнародних нормативних документів під час силового захоплення 25 листопада 2018 року катерів і суден Військово-морських сил Збройних сил України в нейтральних водах біля Керченської протоки", - наголосили в прес-службі ВМС.

Нагадаємо, Міжнародний трибунал з морського права 25 травня виніс рішення на користь України у справі про захоплення трьох суден і 24 членів екіпажу в листопаді 2018 року. Росія не брала участі в засіданні трибуналу, а пізніше заявила, що не має наміру виконувати рішення суду, допоки справи українських військовополонених моряків не розглянуть московські суди.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram