ГоловнаПолітика

Гройсман закликав Раду змінити країну за п'ять місяців

"У нас є сьогодні вікно можливостей. Давайте змінимо країну".

Гройсман закликав Раду змінити країну за п'ять місяців
Фото: Lb.ua

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман закликав Верховну Раду в останні місяці своєї роботи змінити виборче законодавство і скасувати недоторканність.

"Очевидно, що український парламент і український уряд будуть працювати до наступних парламентських виборів. Давайте разом з новообраним президентом визначимо порядок денний, який нас об'єднує", - сказав Гройсман із трибуни парламенту під час години запитань до уряду.

Як приклад він навів нове виборче законодавство. "Можливо, настав час об'єднатися і нарешті прийняти рішення про те, що систему виборів потрібно змінити. Дати можливість конкуренції на політичній арені суспільства", - сказав він. 

Виборчий кодекс було прийнято в першому читанні в листопаді 2017 року. Він передбачає відмову від мажоритарної системи виборів і перехід на пропорційну з відкритими партійними списками.

"Друге питання - депутатська недоторканність. Недоторканність депутатів парламенту й інших чиновників роз'їдає зсередини, дозволяє розширювати рамки і порушувати закон, за це все одно треба буде відповідати. Давайте зараз приймемо рішення і скасуємо недоторканність", - сказав Гройсман.

У червні 2018 року Конституційний Суд визнав конституційним законопроект президента про скасування депутатської недоторканності. Законопроектом пропонується з 1 січня 2020 року виключити з Конституції ч. 1 і 3 ст. 80, в яких ідеться про наявність у парламентаріїв недоторканності, а також про неможливість притягнення їх до кримінальної відповідальності без згоди Ради.

Прем'єр-міністр вважає, що у Верховної Ради є шанс в останні п'ять місяців на реальні зміни.

"Що ми хочемо сьогодні? Піти на вибори за старою системою, обрати новий парламент, сформувати новий уряд, а працювати в старій системі прийняття рішення? Ви знаєте, що буде, - буде те ж саме. У нас є сьогодні вікно можливостей. Це для нас шанс: або ми використаємо ці можливості для зміцнення України, або це знову стане етапом втрачених можливостей. Давайте змінимо країну за ці п'ять місяців", - наголосив Гройсман.

Нагадаємо, 17 травня "Народний фронт" вийшов з коаліції, де-факто позбавивши обраного президента Володимира Зеленського можливості достроково розпустити парламент і провести вибори влітку, а не восени.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram