ГоловнаПолітика

Луценко назвав прийнятною контрабанду з РФ запчастин для військової техніки

Генеральний прокурор прокоментував розслідування журналістів про корупцію в обороні.

Луценко назвав прийнятною контрабанду з РФ запчастин для військової техніки
Фото: dpchas.com.ua

Генеральний прокурор Юрій Луценко назвав прийнятною контрабанду запчастин для військової техніки, які виробляють тільки в Росії.

Про це він сказав на брифінгу в середу, коментуючи журналістське розслідування про корупцію в "Укроборонпромі".

"Після бездумного розпродажу військової техніки до 2014 року, напевно, всі знають, з'явилися великі труднощі з ремонтом підприємствами оборонпрому. Велика кількість вузлів і агрегатів виготовляється виключно в Російській Федерації і не може бути відтворена без багатомільярдних капіталовкладень", - заявив Луценко.

"В останні роки більшість цих запчастин оборонпром отримує від волонтерів і підприємств, які контрабандою доправляють їх з території РФ. За часів війни для воюючої країни я вважають це прийнятним. Неприйнятною і навіть аморальною вважаю грубу наживу на цьому", - сказав він.

У зв'язку з цим він заявив, що органи слідства займаються компаніями "Оптимумспецдеталь" і "Ренал", згаданими в розслідуванні.

Генпрокурор визнав факт того, що ці фірми постачали в Україну контрабандні запчастини, в тому числі на заводи "Укроборонпрому" і завод "Кузня на Рибальському". При цьому він наполягає, що це були якісні вироби, а не повітря. "Це "залізо" було використано в ремонті військової техніки і успішно показує себе в зоні бойових дій протягом українсько-російської війни", - заявив Луценко.

У той самий час генпрокурор розповів, що ці постачальники можуть бути причетні до порушення законодавства, зокрема до ухилення від сплати податків.

Державна фіскальна служба за завданням прокуратури провела 2018 року перевірку частини контрагентів "Оптимумспецдеталі". "Встановлено збитки на 22 млн гривень, які не надійшли до бюджету через несплату податків", - повідомив Луценко.

За його словами, правопорушення розслідують із 2016 року. "Журналістське розслідування з'явилося в той момент, коли ми були на фінішній прямій", - запевняє Луценко.

Генпрокурор обіцяє вручення підозр у цій справі найближчим часом.

Нагадаємо, 26 лютого президент Петро Порошенко призупинив повноваження першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського. Президент також звернувся до правоохоронців з проханням перевірити інформацію, опубліковану журналістами програми "Наші гроші", щодо розкрадань посадовими особами державного концерну "Укроборонпром".

Гладковський заперечує звинувачення на свою адресу і просить Національне антикорупційне бюро і військову прокуратуру перевірити інформацію ЗМІ про розкрадання посадовими особами в держконцерні "Укроборонпром". "Укроборонпром" і Гладковський мають намір подати позов до суду проти журналістів програми "Наші гроші" про захист честі і гідності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram