ГоловнаПолітика

У російських в'язницях за політичні погляди утримують понад 80 українців, - Денісова

Омбудсмен пообіцяла докласти максимум зусиль для їх звільнення.

У російських в'язницях за політичні погляди утримують понад 80 українців, - Денісова
Ежегодно 12 января в Украине отмечается День украинского политзаключенного
Фото: 112.ua

Понад 80 громадян України утримуються в російських в'язницях через свої політичні погляди. Про це повідомила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова в Facebook.

"Щорічно 12 січня в Україні відзначається День українського політв'язня. На жаль, питання політв'язнів сьогодні вкрай актуальне. Серед сучасних політичних в'язнів Олег Сенцов, Станіслав Клих, Павло Гриб, Роман Сущенко, Казім Аметов, Асан Чапух, Бекір Дегерменджі, Ремзі Меметов, Нурі Примов . Всього понад 80 громадян України утримуються в російських в'язницях через свої політичні погляди", - зазначила вона.

За її словами, російський режим, перевершивши радянський тоталітаризм, знову розгорнув терор проти українського народу.

"Він прагне повністю ліквідувати мовну, культурну та національну ідентичність на захоплених територіях нашої держави. Це масово відбувається в окупованому Криму. Людей викрадають, проводять обшуки, заарештовують, катують, інкримінують вигадані злочини. Хоча насправді політв'язнями в Росії українці можуть стати тільки за свою громадянську позицію", - наголосила омбудсмен.

Вона також звернула увагу на слова політв'язня Володимира Балуха, який на організованому над ним судилищі сказав: "Кожен сам вибирає ціну за любов до Батьківщини".

"Я переконана, що саме любов до Батьківщини допоможе українським політв'язням витримати всі тортури і перемогти. Не зламалися Ільмі Умеров і Ахтем Чийгоз. Вони на волі. У свою чергу, буду докладати максимум зусиль для звільнення всіх наших співвітчизників", - написала Денісова.

Раніше повідомлялося, що український і російський омбудсмени домовилися про зустріч у Москві в понеділок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram