ГоловнаПолітика

Пораненим українським морякам в "Матросской тишине" з нового року не дають ліків, - Денісова

Російська сторона досі не надала довідки про стан здоров'я моряків.

Пораненим українським морякам в "Матросской тишине" з нового року не дають ліків, - Денісова
Фото: facebook/Людмила Денісова

Поранені українські моряки, які були захоплені російськими військовими в районі Керченської протоки, в ізоляторі "Матросская тишина" з початку 2019 року не отримують медичної допомоги.

Про це уповноважений з прав людини Людмила Денісова заявила в ефірі телеканалу "Прямий".

"З Нового року жодних ліків нашим пораненим не надають, хоча вони вимагають ще лікування, підтримки, реабілітації, дій від лікарів", - заявила вона.

Омбудсмен припустила, що поранених моряків можуть готувати до етапу в "Лефортово", де буде судилище над нашими моряками вже з 15 січня.

"У Артеменка ще погано рухається ліва рука, знову зробили рентген, там є осколок - треба щось робити, треба лікувати, треба проводити реабілітацію. Так він засвідчив те, і це підтвердив нібито лікар-офтальмолог, що його зір відновився, тобто немає запалення очей. Ейдер - наймолодший і найважче поранений наш моряк. Рух ноги відновлюється, він пересувається самостійно, але всі поранення ще є і він потребує допомоги. Сорока - важке поранення лівої руки. Кисть погано працює, але може вже стискати в кулак", - відзвітувала Денисова, посилаючись на інформацію, отриману від консулів.

Також омбудсмен зазначила, що російська сторона досі не надала ні їй, ні адвокатам жодної довідки про стан здоров'я моряків.

Нагадаємо, 24 українських моряки були захоплені в полон російським прикордонниками 25 листопада 2018 року. Окупаційний суд Криму заарештував їх до 24 січня, після чого Росія етапувала українців до Москви. Наступного тижня Лефортовський суд розглядатиме питання про продовження строків тримання під вартою. На переговори з російською владою летить український омбудсмен Людмила Денісова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram