ГоловнаПолітика

У Мартиненка назвали старим фейком його причетність до офшорної компанії

Адвокат екс-нардепа стверджує, що НАБУ і «активісти» декілька років вводили всіх в оману.

У Мартиненка назвали старим фейком його причетність до офшорної компанії
Фото: Сергей Нужненко

У суді у «справі Мартиненка» не з'явилося жодних доказів, а НАБУ і САП спекулюють на недостовірних даних  і старій ксерокопії, яка є фальшивкою.

Так адвокат Петро Бойко прокоментував заяви про нібито «ключовий доказ причетності Миколи Мартиненка до офшорної компанії «Бредкрест», повідомляє прес-служба екс-депутата.

«НАБУ та близькі «активісти» кілька років вводили всіх в оману. Вони давно розмахували незрозумілою ксерокопією з нібито підписом Мартиненка про нібито відкриття ним банківського рахунку «Бредкресту» - так звана «форма А». А після вчорашнього судового засідання видали її за щось нове і сенсаційне, запустили чергову PR-хвилю. До речі, в цю ксерокопію за 10 хвилин за допомогою ксероксу будь-хто може легко вписати будь-яке прізвище», - наголосив Бойко.

За його словами, «на цьому старому фейку про «форму А» будується звинувачення НАБУ і САП. Хоча у Швейцарії ця справа за 5 років навіть не була передана до суду – бо туди нема що передавати. Микола Мартиненко не був засновником чи власником «Бредкресту» і є документальні докази цього, представлені в суді самим НАБУ», - сказав адвокат.

«НАБУ і САП  заявляють про нібито заповнення Мартиненком банківського формуляра 15 січня 2007 р. - як доказ того, що він є власником.  Але на той момент це підприємство не існувало (!) і навіть не було внесено до реєстру – тому про відкриття рахунку не могло бути й мови.  Компанія «Бредкрест» почала функціонувати після випуску акцій 16 січня  – і власником там із самого початку була інша особа. Мартиненко ніколи не розпоряджався коштами «Бредкресту», не володів  її акціями і не брав участі в діяльності цієї компанії – це юридичні факти, які обвинувачення спростувати не може», - підкреслив Петро Бойко.

«НАБУ отримало на «швейцарській флешці» виписку із державного реєстру Панами. Проте НАБУ і САП вдаються до маніпуляцій: в українському перекладі цієї виписки (том №22) немає дати створення «Бредкресту» - 16 січня. А в іноземній версії виписки є. Тобто факти підганялись під сфабриковані звинувачення проти Мартиненка», - цитує адвоката прес-служба екс-депутата, яка поширила відповідні документи.

За словами Бойка, НАБУ маніпулює власними доказами і допустило тут дуже багато порушень. «Особливо це стосується матеріалів із розрекламованої «швейцарської флешки»: сотні сторінок звідти подано без перекладу і суд не зміг їх дослідити, кількість перекладених сторінок більша за оригінальні…  Пояснення просте: ці матеріали суперечать звинуваченням проти Миколи Мартиненка та інших фігурантів справи», - вказав адвокат.

«Ця справа була фейковою з самого початку. На розпіареній «швейцарській флешці» немає ні юридично встановленого підпису Мартиненка, ні підтвердження отримання ним коштів від будь-якої компанії. Немає жодних збитків для держави. НАБУ залишається тільки продовжувати інформаційну війну проти Мартиненка і тиснути на суд», - вважають у екс-депутата.

Прикладом такої війни адвокат назвав «дезінформацію з боку  Центру Шабуніна та інших про перебіг судового засідання 10 січня. НАБУ так поспішало, що вкинуло через кишенькових активістів свою заготовку без зв'язку з реальним перебігом справи –  насправді жодного документа зі встановленим підписом Мартиненка в суді не досліджувалось  (і такого документа у справі немає), у Мартиненка ніхто не брав паспортних даних тощо», - сказав Бойко.

Прес-служба Мартиненка надала виписку з панамського реєстру про створення компанії «Бредкрест» із зазначенням повної дати - 16 січня 2007 року, і український переклад - без зазначення дати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram