ГоловнаПолітика

​Російський корабель здійснив таран рейдового буксира Збройних сил України (додано відео)

Буксир супроводжував два бронекатери з Одеси до Маріуполя.

Російський корабель вранці 25 листопада здійснив таран рейдового буксира "Яни Капу" Збройних сил України.

Про це повідомила прес-служба Військово-морських сил. 

Фото: navy.mil.gov.ua

Два українських малих броньованих катери "Бердянськ" і "Нікополь" разом з рейдовим буксиром здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя, про що Росію заздалегідь поінформували.

Однак всупереч Конвенції ООН з морського права і українсько-російської угоди про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки кілька російських катерів зробили агресивні дії проти кораблів ВМС.

"Прикордонний корабель "Дон" здійснив таран нашого рейдового буксира, в результаті якого пошкоджено головний двигун корабля, обшивка і леєрне огородження, втрачено рятувальний пліт", - повідомили в прес-службі флоту.

Буксир "Красноперекопськ" (стара назва "Яни Капу") в 2006 році
Фото: sevastopol.gallery
Буксир "Красноперекопськ" (стара назва "Яни Капу") в 2006 році

Незважаючи на це, українські кораблі продовжили виконувати завдання.

"Всі незаконні дії фіксуються екіпажами кораблів і командуванням Військово-морських сил ЗС України та будуть передані до компетентних міжнародних органів", - йдеться в повідомленні.

Оновлення 9:59. Росія в свою чергу звинуватила українські кораблі "Бердянськ", "Нікополь" і "Яни Капу" в незаконному заході в територіальні води.

Про це йдеться в заяві прикордонного управління ФСБ в окупованому Росією Криму.

"Сьогодні вранці близько 7:00 мск три кораблі Військово-морських сил України ... перетнули державний кордон РФ, неправомірно зайшли в тимчасово закриту акваторію територіального моря Російської Федерації. Українські військові кораблі продовжують рух до Керченської протоки, в якій діє дозвільний порядок руху і стоянки суден, відповідно до графіка руху і розміщення суден, затверджений капітаном російського морського порту. Водночас до теперішнього часу заявки встановленим порядком не подано, в графік проходу кораблі не включені", - йдеться в повідомленні.

Росія заявила, що українські кораблі "небезпечно маневрують" і "не підкоряються законним вимогам російської влади".

Анексія Криму Росією є незаконною, не визнана світовою спільнотою, і, відповідно, у Росії там немає територіальних вод і державного кордону.

Нагадаємо, що Україна посилює свою присутність в Азовському морі в зв'язку з російською загрозою. У вересні в Азовське море суходолом перевезли малі броньовані катери "Лубни" і "Кременчук", а пошуково-рятувальне судно A500 "Донбас" і морський буксир A830 "Корець" зробили перехід з Чорного моря своїм ходом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram