ГоловнаПолітика

ДБР почне свою роботу з 27 листопада

Створення ДБР є останньою невиконаною умовою Плану щодо лібералізації візового режиму України з Європейським Союзом.

ДБР почне свою роботу з 27 листопада
Фото: Макс Требухов

Державне бюро розслідувань (ДБР) офіційно починає свою роботу з 27 листопада, повідомляє офіційне видання "Урядовий кур'єр". Створення ДБР є останньою невиконаною умовою Плану щодо лібералізації візового режиму України з Європейським Союзом. Після запуску ДБР, запланованого на 27 листопада, виконання Україною своїх зобов'язань щодо лібералізації візового режиму перед ЄС буде завершено.

В оголошенні, опублікованому в газеті в п'ятницю, директор ДБР Роман Труба повідомляє про початок діяльності Державного бюро розслідувань з 27 листопада 2018 року як центрального органу виконавчої влади, який здійснює правоохоронну діяльність з метою запобігання, виявлення, припинення, розкриття і розслідування злочинів, віднесених до його компетенції.

Раніше в листопаді Роман Труба повідомляв, що на 27 листопада заплановано призначення 295 слідчих ДБР і складання присяги. Серед них - 102 слідчі центрального апарату і 193 слідчі територіальних управлінь ДБР. Захід відбудеться в Українському домі в Києві.

У Держбюро вказали, що в центральному апараті та територіальних управліннях сформовані слідчі підрозділи за трьома напрямами: розслідування злочинів у сфері службової діяльності та корупції; розслідування злочинів, скоєних співробітниками правоохоронних органів і в сфері правосуддя; розслідування військових злочинів.

ДБР починає повноцінну роботу вже через рік після призначення директора. За словами Романа Труби, згідно із законодавством, обов'язковою умовою початку роботи Бюро є комплектація його кадрового складу не менш ніж на 30%. І цю умову вже виконано. Перші розслідування стартують найближчими днями.

Верховна Рада затвердила закон про формування ДБР 12 листопада 2015 року. Створення цього органу передбачено Конституцією України: до нього повинні перейти від прокуратури функції досудового розслідування. Бюро буде розслідувати злочини, скоєні вищими посадовими особами, службовцями НАБУ і САП, а також військовими злочинцями.

ДБР, поряд з Національним антикорупційним бюро України (НАБУ) і Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою (САП), стало ще одним правоохоронним органом, запущеним з нуля. Створення Бюро є однією з умов надання Євросоюзом безвізового режиму Україні, а також частиною реформи прокуратури, оскільки ДБР забирає у неї функцію досудового розслідування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram