ГоловнаПолітика

Радбез ООН відкинув спробу Росії розглядати "порушення кордонів українськими кораблями"

Представник США назвала "жахливим порушенням" обстріл російськими прикордонниками українських кораблів.

Радбез ООН відкинув спробу Росії розглядати "порушення кордонів українськими кораблями"
Фото: пресс-служба президента

Рада Безпеки ООН, екстрене засідання якої скликали на прохання України з формулюванням "у зв'язку з військовою агресією Росії в Чорному і Азовському морях", відкинула спроби Росії розглядати порядок денний засідання як "порушення кордонів Росії".

Позицію Росії підтримали, разом з нею самою, тільки чотири з 15 членів Ради, сім були проти. Про це повідомляє Радіо Свобода.

Перший заступник постійного представника Росії в ООН Дмитро Полянський, який представляє Москву на цьому засіданні, у відповідь почав стверджувати, що це "дискредитація" Ради Безпеки і "українці своїми провокаційними заявами дискредитують" органи ООН.

Він також намагався подати нинішнє засідання Ради Безпеки як скликане Росією.

Водночас представники західних країн висловили підтримку Україні. Зі спільною заявою про це від імені США, Великобританії, Нідерландів, Польщі, Франції та Швеції виступила постійний представник США в ООН Ніккі Гейлі. Вона назвала "жахливим порушенням" обстріл російськими прикордонниками українських кораблів у Керченській протоці. Представник Великобританії Джонатан Аллен розповів про репресії в анексованому Криму.

Ввечері 26 листопада в Нью-Йорку проходить екстрене засідання Радбезу ООН щодо ситуації в Керченській протоці.

Нагадаємо, 25 листопада Росія із застосуванням зброї захопила українські військові катери "Бердянськ", "Нікополь" і буксир "Яни Капу", на борту яких було 23 моряки. Їх звинуватили в порушенні державного кордону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram