ГоловнаПолітика

КС заборонив Мінфіну збирати персональні дані під час верифікації соцвиплат

Пункт 40 прикінцевих положень Бюджетного кодексу буде переписаний.

КС заборонив Мінфіну збирати персональні дані під час верифікації соцвиплат
Фото: utmagazine.ru

Конституційний Суд визнав неконституційними повноваження Міністерства фінансів збирати персональні дані громадян, необхідні для верифікації соціальних виплат.

Про це повідомляє прес-служба суду.

Суд розглянув подання Уповноваженого Верховної Ради з прав людини щодо відповідності Конституції окремих положень Бюджетного кодексу. Згідно з документом, Мінфін під час здійснення своїх повноважень з контролю за дотриманням бюджетного законодавства "має право на безкоштовне отримання інформації, що містить персональні дані, і на доступ до автоматизованих інформаційних і довідкових систем, реєстрів і банків даних держорганів".

Конституційний Суд дійшов висновку, що це є свавільним втручанням у конституційне право людини на приватне та сімейне життя.

КС вважає, що повноваження Мінфіну на безкоштовне отримання інформації, що містить персональні дані, є дискреційними, а тому вкрай необхідно, щоб вони узгоджувалися з конституційним принципом верховенства права, зокрема такими його елементами, як юридична визначеність і заборона свавілля.

При цьому Конституційний Суд зазначає, що міністерство може бути наділене повноваженнями отримувати та обробляти інформацію, що містить персональні дані, тільки для досягнення легітимної мети. Однак через відсутність будь-яких кордонів дискреції, встановленої законом, щодо подальших дій з інформацією, яка містить персональні дані, виключається навіть мінімальний захист суб'єкта персональних даних.

У результаті КС встановив, що оскаржувані положення закону порушують Конституцію. Зазначені положення втрачають чинність з дня ухвалення Конституційним Судом цього рішення, тобто з 11 жовтня.

Рішення КС є обов'язковим, остаточним і не підлягає оскарженню.

Нагадаємо, пункт 40 прикінцевих положень Бюджетного кодексу, який визнано незаконним, каже, що під час здійснення повноважень з контролю за дотриманням бюджетного законодавства в частині моніторингу пенсій, допомог, пільг, субсидій, інших соціальних виплат Міністерство фінансів України має право отримувати інформацію, що містить банківську таємницю, персональні дані.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram