ГоловнаПолітика

Фігуранта "справи Мартиненка" заарештували з правом застави в 2,4 млн грн

Павло Скаленко 11 місяців перебував у розшуку.

Фігуранта "справи Мартиненка" заарештували з правом застави в 2,4 млн грн
Павел Скаленко (справа) с адвокатом
Фото: ukranews.com

Суд застосував до підозрюваного у справі НАБУ про заволодіння коштами НАЕК " Енергоатом" Павлу Скаленку обраний раніше запобіжний захід у вигляді утримання під вартою в СІЗО до 23 листопада.

Таке рішення суддя Солом'янського райсуду Києва ухвалив 12 жовтня, пише видання "Наші гроші".

Розмір альтернативної застави визначено у розмірі 2,49 млн грн.

"У разі внесення застави на Скаленка покладено обов'язки, зокрема, не відлучатися з Києва, утриматися від спілкування з іншими фігурантами справи, здати паспорти, носити електронний браслет", - йдеться у повідомленні.

Видання пише, що Скаленко з листопада 2017 року перебував у розшуку. 11 жовтня він був затриманий на підставі чинноїї постанови суду від 06.02.2018, якою Солом'янський райсуд обрав стосовно нього запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Це означає, що після затримання Скаленку протягом 48 годин мали обрати запобіжний захід.

Апеляційний суд у квітні цього року розглянув скаргу захисника Скаленка Олексія Цебенка і залишив цю постанову без змін.

Незважаючи на перебування в розшуку, Скаленка не затримали в аеропорту "Бориспіль" під час повернення в Україну 6 жовтня. Прокурор у засіданні повідомив, що за цим фактом буде ініційовано перевірку.

"Лінія захисту Скаленка базується на тому, що він нібито не знав про повідомлення йому про підозру і не переховувався. Про підозру він нібито дізнався від матері, коли повернувся в Україну після майже дворічної відсутності", - зазначають "Наші гроші".

Водночас захисник Скаленка Цибенко ще в квітні цього року представляв його інтереси в апеляції. Крім того, в судовому засіданні було встановлено, що Скаленко повернувся в Україну не сам, а в супроводі одного зі своїх нинішніх захисників Ігоря Керезя (екс-співвласника і голови наглядової ради "Порто", бізнес-партнера Миколи Мартиненка), який спеціально для цього полетів у Батумі, і потім разом зі Скаленком повернувся у Київ.

Нагадаємо, 22 травня 2018 року справу Мартиненка за двома епізодами передали до суду. Один з них стосується заволодіння коштами "Енергоатому" в розмірі 6,4 млн євро за контрактом на постачання обладнання від чеської компанії Skoda JS і контракту між Skoda JS і Bradcrest Investments SA. Обвинуваченими за цим епізодом проходять Мартиненко і Валерій Васильков, ще один колишній директор ВП "Атомкомплект".

Всього у справі 11 підозрюваних. За другим епізодом проходять топ-менеджер "Нафтогазу" Сергій Перелома, глава ПАТ "Об'єднана гірничо-хімічна компанія" (ОГХК) Руслан Журило, глава "СхідГЗК" Олександр Сорокін та заступник директора держконцерну "Ядерне паливо" Володимир Богданець.

Один підозрюваний перебуває на стадії досудового розслідування, ще троє в розшуку (зокрема двоє громадян Австрії).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram