ГоловнаПолітика

Конституційний Суд відмовився відкривати провадження про повноваження АРМА

Подання ініціював колишній "регіонал" Бондар.

Конституційний Суд відмовився відкривати провадження про повноваження АРМА
Фото: пресс-служба президента

Велика палата Конституційного Суду 3 жовтня відмовила у відкритті провадження за заявою 56 народних депутатів, які намагалися оскаржити повноваження Національного агентства з повернення корупційних активів управляти арештованим майном.

Про це йдеться на сайті КСУ.

Конституційне подання депутатів надійшло до КС 14 серпня.

Депутати ставили під сумнів конституційність п. 4 ч. 1 ст. 1 (термін управління активами), ст. 19 (прийняття активів в управління), ст. 20 (управління грошовими коштами та банківськими металами), ст. 21 (управління рухомим і нерухомим майном, цінними паперами, майновими й іншими правами) закону про АРМА, а також пов'язаних положень Кримінального процесуального кодексу.

Ініціатори подання вказують, що поняття "управління активами" є новим для українського законодавства і не має чітко визначеної дефініції. На думку депутатів, цим воно суперечить конституційному принципу правової визначеності.

Крім того, парламентарії впевнені, що функції Нацагентства суперечать Конституції, оскільки дискримінують громадян залежно від факту наявності арештованого майна, і порушують конституційні гарантії права приватної власності.

Згідно з конституційним поданням, повноваження Нацагентства також порушують презумпцію невинуватості та звужують права і свободи громадян.

Основним ініціатором подання був Віктор Бондар, але його також підписали більшість депутатів від "Опозиційного блоку", а також такі депутати, як Борислав Розенблат, Олексій Вадатурський, Ярослав Дубневич.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram