ГоловнаПолітика

Порошенко доручив силовикам профінансувати програму захисту складів з боєприпасами в повному обсязі

Міноборони і МЗС доручено завершити переговори з НАТО про створення спеціального трастового фонду для зберігання снарядів.

Порошенко доручив силовикам профінансувати програму захисту складів з боєприпасами в повному обсязі
Фото: www.president.gov.ua

Президент України Петро Порошенко доручив міністру оборони Степану Полтораку і міністру закордонних справ Павлу Клімкіну завершити переговори з НАТО щодо реалізації спеціального трастового фонду, який забезпечить безпечну експлуатацію та ефективну охорону об'єктів зберігання боєприпасів.

Заяву цитує прес-служба глави держави.

"Розумію, що нам у спадок з радянських часів дісталася велика кількість боєприпасів і добре, що вони збереглися досі. Добре, що міністри оборони і комерсанти 90-х і "нульових" не встигли розпродати. Але на сьогодні ми, на жаль, ще не маємо жодного сучасного складу, який би повністю відповідав стандартам НАТО", - сказав Порошенко.

Президент висловив сподівання, що найближчим часом відповідні програми будуть реалізовані.

"Доручаю міністру оборони, міністру закордонних справ терміново завершити переговори з НАТО щодо створення та реалізації спеціального трастового фонду, який забезпечить безпечну експлуатацію та ефективну сучасну охорону об'єктів зберігання боєприпасів", - сказав Президент.

"Я б дуже просив, щоб ми забезпечили фінансування в повному обсязі за програмою захисту складів зберігання боєприпасів. Так, цього недостатньо, але ми можемо цього року виконати в повному обсязі кожне фінансування і забезпечення периметра, і щодо будівництва сховищ, і щодо перевезення боєприпасів", - звернувся глава держави до секретаря РНБО Олександра Турчинова.

Порошенко повідомив, що збирається відвідати один з об'єктів будівництва сховищ і особисто перевірити, як ведуться роботи. За його словами, ця поїздка планувалася раніше і не пов'язана з надзвичайною ситуацією на військовому складі під Ічнею Чернігівської області.

"І бажано, щоб мені доповіли, де хоч одна копійка затримується з фінансування, де хоч один підрядник зриває терміни, де хоч у когось є якісь претензії щодо якості. Темпи, які є зараз, вкрай незадовільними", - наголосив президент.

Нагадаємо, сьогодні вночі на території складів 6-го арсеналу Міноборони біля смт Дружба (Ічнянський р-н, Чернігівська обл.) почалася пожежа і вибухи боєприпасів. Станом на 17:00 постраждалих серед військовослужбовців та цивільного населення немає. У 30 кілометровій зоні навколо арсеналу закрито рух транспорту, з Ічні та інших населених пунктів поблизу евакуйовано близько 12,5 тис. осіб. За даними ДержНС, пожежі на території арсеналу локалізовано.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram