ГоловнаПолітика

Томос для української церкви обговорять сьогодні після звіту екзархів

Євстратій Зоря закликав не підганяти справу надання автокефалії.

Томос для української церкви обговорять сьогодні після звіту екзархів
Евстратий (Зоря)
Фото: Макс Требухов

Обговорення питання томосу про автокефалію для Української церкви відбудеться тільки після звіту екзархів Вселенського патріарха на засіданні Синоду Вселенського патріархату в Стамбулі. Про це ввечері 9 жовтня повідомив голова інформаційного управління Української православної церкви Київського патріархату Євстратій Зоря.

"Повідомлення, що "томос уже є", не відповідають дійсності, а інформаційно - шкідливі, тому що після хвилі "перемоги" піде хвиля "зради", коли виявиться, що питання Синод ще не обговорив", - написав Зоря і закликав "ще трохи побути стриманими".

Очікується, що екзархи зроблять доповідь уже сьогодні, 10 жовтня.

Директор Національного інституту стратегічних досліджень при президенті України, радник глави держави Ростислав Павленко зазначив, що єдиним надійним джерелом інформації про надання автокефалії православної церкви в Україні є офіційні повідомлення Вселенського патріархату. "Жодні інші джерела або "джерела"... інформації не мають, і тому не можуть повідомити", - написав Павленко.

Нагадаємо, в Стамбулі 9 жовтня почалося триденне засідання Синоду Константинопольського патріархату. Очікується, що на ньому розглянуть питання про надання томосу про автокефалію Українській православній церкві. Засідання проходить за зачиненими дверима.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram