ГоловнаСуспільствоЖиття

Грецька православна церква не підтримує заклику РПЦ до переговорів про українську автокефалію

Наголошується на необхідності єдності православних церков.

Грецька православна церква не підтримує заклику РПЦ до переговорів про українську автокефалію
Вселенский Патриарх Варфоломей
Фото: 1tv.ge

Грецька православна церква не підтримує заклику Російської православної церкви про проведення переговорів з метою запобігти відокремленню української православної громади.

Про це заявили у вівторок представники грецької церкви, передає Голос Америки.

Глава Російської Православної церкви Патріарх Кирил у спробі протидіяти відокремленню Української церкви звернувся з листом до всіх автокефальних православних церков, закликаючи провести переговори про ситуацію в Україні.

Представник Грецької православної церкви, який говорив на умовах анонімності, заявив, що церковне керівництво ознайомилося з листом і найближчим часом дасть свою відповідь.

Відповідаючи на запитання про те, якою може бути реакція церкви, він додав: "Відповідь буде не на користь скликання православних церков для обговорення цього питання. Він також наголошуватиме на необхідності єдності православних церков".

Болгарська православна церква минулого тижня також відхилила заклик Російської православної церкви. Як повідомлялося, 9 жовтня в Стамбулі почалося засідання Синоду Вселенського патріархату. Засідання Синоду проходитимуть протягом трьох днів. За традицією, офіційно порядок денний Синоду не оголошується.

Синод Вселенського Патріархату в Константинополі вже розпочав процедуру, необхідну для надання автокефалії новій українській церкві. В рамках підготовки Вселенський патріархат призначив своїми екзархами у Києві архієпископа Данила Памфілійського із США та єпископа Іларіона Едмонтонського з Канади. Вони перебували в Києві до 5 жовтня.

Очікується, що 9-11 жовтня Синод розгляне звіт екзархів і ухвалить рішення про надання Томосу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram