ГоловнаПолітика

"Топаз" вийшов на свободу за "законом Савченко"

На виїзді з СІЗО машину "Топаза" намагалися блокувати.

"Топаз" вийшов на свободу за "законом Савченко"
Фото: focus.ua

"Антимайданівець" Ігнат Кромський, відомий під прізвиськом "Топаз", якого Жовтневий райсуд Харкова ухвалив звільнити з-під варти за так званим законом Савченко, вже залишив СІЗО.

Інформацію підтвердив адвокат Кромского Олександр Шадрін, повідомляє Укрінформ.

За його словами, Кромський вже вийшов з СІЗО і поїхав на таксі "на відпочинок".

За даними 112 Україна, "Топаза" зустріли представники Антикорупційного блоку учасників АТО та інші патріотично налаштовані люди. Вони в грубій емоційній формі зажадали, щоб "Топаз" вийшов з машини і відповів на їхні запитання. Зокрема, їх цікавило, чим він має намір займатися на свободі і чи планує виїхати в РФ або на непідконтрольну уряду частину Донбасу.

На виїзді з СІЗО машину "Топаза" намагалися блокувати.

"Я хочу додому, я хочу до сім'ї. Це все, чого я хочу. У мене є будинок і ним буду займатися ... Не збираюся я в Росію. Якби я хотів на Донбас, я б поїхав за обміном. На Донбасі - бойовики. Вони за свою ідею воюють, вони бойовики. Я не знаю щодо терористів", - сказав Кромський.

Активісти також домоглися від Кромского визнання, що він засуджує дії РФ. Після нетривалого спілкування вони дозволили машині проїхати.

Раніше сьогодні адвокат Кромського повідомив, що суд задовольнив клопотання захисту про перерахунок терміну відбутого покарання, виходячи з реального перебування під вартою. Згідно з роз'ясненням Верховного суду про застосування "закону Савченко" виходить, що він провів під вартою понад вісім років. З урахуванням вироку Київського райсуду, який призначив покарання у вигляді вісім років позбавлення волі, Жовтневий суд прийняв ухвалу про негайне звільнення його з-під варти.

Нагадаємо, харків'янин Кромський став відомим за позивним "Топаз" після появи в інтернеті відео, яке зняте в таборі "Антимайдану" в Маріїнському парку в 2013 році. Зйомка обривається після того, як на автора відео нападають "тітушки" і він кілька разів волає про допомогу до супроводжуючого його Кромського: "Топаз, дай команду!".

Кромського затримали в рамках кримінального провадження, відкритого за фактом захоплення 1 березня 2014 року в будівлі Харківської ОДА. 29 березня суд обрав йому запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту. 7 квітня він втік, зрізавши браслет. У квітні його затримали співробітники СБУ, проте 12 вересня Київський райсуд змінив запобіжний захід для Кромського на особисте зобов'язання. 17 його затримали на кордоні при спробі втечі в Росію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram