ГоловнаПолітика

Клімкін: ніхто з вірян не буде дискримінований за його вибір

Голова МЗС закликав "не плутати духовні речі з мирськими, а особливо - з політикою".

Клімкін: ніхто з вірян не буде дискримінований за його вибір
Фото: Лига

Міністр закордонних справ Павло Клімкін закликав "не плутати духовні речі з мирськими, а особливо - з політикою".

Про це він написав на своїй сторінці в Фейсбуці, коментуючи інтерв'ю митрополита Онуфрія.

"Завжди з повагою ставлюся до церковних лідерів. Щиро. Але прочитав інтерв'ю митрополита Онуфрія, і є декілька міркувань. Вважав і вважаю, що духовні речі важливо не плутати з мирськими, а особливо - з політикою", - наголосив Клімкін.

"Як можна ставити під сумнів авторитет Вселенського патріархату, підтягуючи за вуха тезу про Візантію як колишньої імперії? За такою логікою авторитет Святійшого Престолу, мабуть, мало чого вартий при відсутності Папської держави, або, ще гірше, прямо пропорційний розміру Ватикану? .. . Остаточно спантеличив мене аргумент про те, що Константинопольській православній церкві не пощастило розташовуватися на території Туреччини, "де навіть віри православної немає". Я так розумію, що для РПЦ тепер Олександрійський, Єрусалимський, Антіохійський патріархати теж втрачають легітимність?" - додав голова МЗС.

Він також зазначив, що неодноразово зустрічався з Єрусалимським і Олександрійським патріархами і поважає їхній духовний сан.

Клімкін наголосив, що в питанні створення Української помісної церкви є і політика, і національна ідея. Проте важливо не забути про головне - про самих віруючих і їхнє прагнення до канонічної церкви.

"І вже зовсім наостанок. На шляху до томосу ми постійно наголошуємо, що ніхто з вірян не буде дискримінований за його вибір, адже це рішення - від серця. А ось з Москви постійно лунають закиди і погрози про санкції. Чи не краще було б почати серйозну розмову прямо зараз?" - додав міністр.

Нагадаємо, предстоятель УПЦ МП митрополит Онуфрій розкритикував дії Вселенського патріархату, який має намір надати автокефалію для України. Він заявив, що його церква духовно, молитовно, канонічно та культурно пов'язана з Москвою, і так і повинно бути далі.

Як відомо, Вселенський патріархат збирається надати автокефалію Україні на прохання церковних і світських властей. У квітні 2018 року президент Петро Порошенко підписав відповідне звернення до патріарха Варфоломія. З таким проханням до нього звернулися предстоятелі УПЦ КП Філарет і Української автокефальної православної церкви Макарій. Тоді ж звернення підтримала Верховна Рада.

У дні святкування 1030-річчя хрещення України-Русі Порошенко зустрівся з делегацією Вселенського патріархату, під час якого йому передали звернення Варфоломея, де він повідомив про намір дарувати українській церкві автокефалію. 31 серпня Константинопольська церква під час переговорів з предстоятелем РПЦ Кирилом підтвердила це рішення.

7 вересня стало відомо, що Вселенський патріархат призначив двох екзархів у Києві в рамках підготовки до надання автокефалії Українській церкві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram