ГоловнаПолітика

У Казахстані українського журналіста судять за "семінар про Україну" (оновлено)

Гороховського визнали винним у незаконній трудовій діяльності.

У Казахстані українського журналіста судять за "семінар про Україну" (оновлено)
Фото: Радио Свобода

У Казахстані в Адміністративному суді Уральська 17 вересня почалися слухання у справі головного редактора сайту "Без брехні" Олександра Гороховського, якого затримали під час проведення тренінгу. Чоловіка звинувачують у порушенні законодавства про трудову діяльність іноземців у Казахстані, передає Радіо Свобода.

Виступаючи на судовому засіданні Гороховський повідомив про те, що в Казахстан його запросили журналісти газети "Уральская неделя" для обміну досвідом. За словами чоловіка, його візит був приватним, адже зустріч проходила у форматі вільного спілкування. Журналіст пояснив, що захід не передбачав фінансової винагороди, а визначення "семінар" використовували місцеві поліцейські.

Під час слухання виступив і Талгат Катауов, якого поліція назвала джерелом інформації про проведення в одному з уральських готелів "семінару про Україну". За словами чоловіка, він нічого не повідомляв поліції, не мав жодної інформації з приводу "семінару" і про Олександра Гороховського ніколи не чув. Про фігурування свого імені в адміністративній справі Катауов дізнався від знайомих, які повідомили йому цю інформацію в месенджері WhatsApp.

Водночас уральський журналіст Лукпан Ахмедьяров, який і запросив Гороховського, заявив в суді про те, що "Школа журналістики" проходить у місті другий рік поспіль. За словами чоловіка, школу ініціювали, "тому що в жодному з університетів міста немає факультету журналістики і важко знайти нові кадри".

Ахмедьяров повідомив судді про те, що навчання в школі здійснюється безкоштовно. Він також звернувся до суду з проханням про прискорення розгляду справи, адже Гороховському вже довелося перенести дату перельоту і перебронювати квиток.

У результаті суд перенесли на 18 годину за часом Астани, адже сторона звинувачення попросила надати їй час для уточнення своєї позиції у вказаній справі.

Українського журналіста Олександра Гороховського затримали 15 вересня. Йому інкримінували порушення частини адміністративного кодексу, зокрема тієї, що регулює вимоги до в'їзду іноземців, які мають намір здійснювати трудову діяльність в Казахстані. Згідно з Адміністративним кодексом Казахстану, таке порушення передбачає покарання у вигляді штрафу в розмірі 60 тисяч тенге (близько 5 тисяч гривень), адміністративного арешту на 10 діб або видворення за межі країни.

Оновлення. Суд визнав Олександра Гороховського винним у незаконній трудовій діяльності і зобов'язав виплатити грошовий штраф, повідомляє informБюро.

За даними видання, Гороховський зобов'язаний виплатити штраф у вигляді 25 МРП. Суддя знизила йому штраф на 30%, і в підсумку сума склала 42 087 тенге - приблизно 3200 гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram