ГоловнаПолітика

РПР закликає ЦВК призначити перші вибори в близько 100 ОТГ

Додатково очікують призначення перших виборів у близько ста громадах, де проживає 1 млн громадян.

РПР закликає ЦВК призначити перші вибори в близько 100 ОТГ
Фото: 112

Громадські організації та експерти "Реанімаційного пакету реформ" закликають Центрвиборчком призначити перші вибори в понад 100 об'єднаних територіальних громадах.

Про це йдеться у зверненні РПР.

"За чотири роки від початку реформи місцевого самоврядування України показувало успіхи й надвисокі темпи впровадження децентралізаційних змін у державі, насамперед через створення об'єднаних територіальних громад. Нині в Україні вже створено 705 ОТГ. Додатково очікують призначення перших виборів у близько ста громадах, де проживає 1 млн громадян", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що призначення виборів - завершальний етап формування громад. Однак, на засіданні 9 серпня, Центрвиборчком ухвалив Постанову №122, якою фактично призупинила розгляд питання призначення перших і додаткових місцевих виборів у ОТГ. Таким рішенням ЦВК заблокувала подальший процес становлення дієздатних ОТГ.

У своєму рішенні ЦВК звертається до Комітету Ради з правової політики та правосуддя з проханням надати роз'яснення щодо законодавчого регулювання організації та порядку проведення референдумів в Україні, а також можливості призначення перших і додаткових місцевих виборів у ОТГ без проведення місцевого референдуму.

"Така позиція Центрвиборчкому є незрозумілою, адже, відповідно до Закону «Про комітети Верховної Ради України», навіть якщо комітет надасть таке роз'яснення, воно не матиме статусу офіційного тлумачення. В аргументації власної позиції ЦВК посилається на ст. 6 Закону «Про всеукраїнський та місцеві референдуми», який утратив чинність 2012 року. Водночас, відповідно до Закону «Про добровільне об'єднання територіальних громад», рішення про об'єднання ухвалюється місцевими радами або шляхом проведення місцевого референдуму. Відсутність законодавства про місцеві референдуми жодним чином не позбавляє права громад приймати рішення про об'єднання на сесіях місцевих рад. Таким чином, на сьогодні немає правових перешкод для призначення перших і додаткових виборів у об'єднаних територіальних громад", - зазначають у РПР.

Крім того відповідно до ст.15 Закону "Про місцеві вибори", перші місцеві вибори призначаються не пізніше ніж за 70 днів до дня їх проведення. З огляду на норми Бюджетного кодексу, щоб об'єднані територіальні громади отримали прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом, ЦВК має призначити вибори останньої неділі жовтня й ухвалити відповідне рішення не пізніше як 17 серпня 2018 року.

"З огляду на вищесказане, коаліція громадських організацій РПР вимагає від ЦВК: діяти в суворій відповідності з Конституцією і законами України, адже, ухваливши 9 серпня Постанову №122, ЦВК вийшла за межі власних повноважень, що є порушенням статті 19 Конституції; призначити вибори в об'єднаних територіальних громадах, за якими обласні державні адміністрації надіслали відповідні звернення", - наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, низка ОДА, а також рішення ЦВК від 9 серпня блокують подальший процес децентралізації в Україні. Зокрема, у Київській області, за даними РПР, фактично зупинено процес створення по 16 ОТГ, у Сумській - 2 ОТГ, в Одеській - 3 ОТГ, у Закарпатській - 6 ОТГ.

У квітні відбулися вибори в 40 ОТГ в 17 областях України.       

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram