ГоловнаПолітика

Архієреї УПЦ МП відмовилися переходити в Константинопольський патріархат

Єдиної помісної православної церкви в Україні не буде.

Архієреї УПЦ МП відмовилися переходити в Константинопольський патріархат
Фото: news.church.ua

25 червня в Свято-Успенській Києво-Печерській лаврі відбулася нарада архієреїв Української православної церкви Московського патріархату, на якій обговорювали перспективу надання автокефалії від Константинопольського патріархату.

Про це йдеться на сайті УПЦ МП.

На нараді архієреї на чолі з митрополитом Онуфрієм підтвердили бажання зберегти нинішній канонічний статус і підпорядкування Московському патріархату.

"У разі перетворення Української православної церкви в структуру Константинопольського патріархату, наша церква втратить значну частину прав, якими вона наділена за останні десятиліття. У зв'язку з цим єпископи одностайно ухвалили спільну заяву, в якій сказано: наявний канонічний статус цілком достатній для того, щоб УПЦ плідно здійснювала свою місію серед народу України; спроби змінити цей статус приведуть тільки до обмеження прав і свобод, якими наділена наша церква, маючи права широкої автономії; до того ж, ці спроби не вилікують, а тільки поглиблять розкол як в українському Православ'ї, так і в українському суспільстві загалом; архієреї одноголосно підтвердили своє прагнення дотримання єпископської присяги зберігати вірність УПЦ, що її дали під час свячення", - ідеться в заяві.

Його підписали митрополит Київський і всієї України Онуфрій, ще 28 митрополитів, 20 архієпископів і 21 єпископ.

Нагадаємо, навесні 2018 року президент України Петро Порошенко, Верховна Рада і архієреї УПЦ КП і УАПЦ звернулися до вселенського патріарха Варфоломія з проханням про визнання та надання їм автокефалії (незалежності).

Константинопольський патріарх з резиденцією в Стамбулі вважається головною фігурою в православному світі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram