ГоловнаПолітика

Лавров у Берліні зажадає від України прийняти "формулу Штайнмайєра"

Росія не згодна на введення миротворців без узгодження з "ДНР" і "ЛНР".

Лавров у Берліні зажадає від України прийняти "формулу Штайнмайєра"
Фото: mid.ru

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров під час перемов у нормандському форматі 11 червня має намір знову порушити питання реалізації так званої "формули Штайнмайєра".

Вона передбачає ухвалення Верховною Радою поправок до Конституції, за якими Донбас отримає особливий статус на постійній основі, а також проведення там місцевих виборів. Росія при цьому повинна вивести своїх солдатів і техніку з Донбасу. Але якщо вибори на Донбасі не будуть відповідати європейським стандартам (їх оцінювати має Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини), прийняті Верховною Радою закони не набудуть чинності.

"Окрему увагу буде приділено політичним аспектам врегулювання. Мовиться, передусім, про необхідність фіксації досягнутої ще на саміті в «нормандському форматі» в Парижі 2 жовтня 2015 року і підтвердженої лідерами «нормандської четвірки» в Берліні 19 жовтня 2016 р. домовленості про порядок набуття чинності закону про особливий статус Донбасу, більш відомої як «формула Штайнмайера», - йдеться в коментарі МЗС Росії напередодні перемовин.

Погоджуватися на введення миротворців Росія поки що не збирається.

"Що стосується оонівської присутності на Донбасі ... наші європейські й американські партнери просувають ідеї силової операції «з примусу до миру», встановлення в регіоні - до проведення там місцевих виборів - міжнародної військово-цивільної адміністрації. Такі пропозиції, що йдуть врозріз із Мінською угодою, відкидаються Донецьком і Луганськом. Будь-які формати міжнародного сприяння врегулюванню внутрішньоукраїнської кризи, зокрема по лінії ООН, мають спиратися на згоду самих сторін конфлікту - Києва і Донбасу", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, що восени 2014 року Україна ухвалила закон про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО. Цей порядок так і не набув чинності, а термін дії закону незабаром закінчиться.          

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram