ГоловнаПолітика

Рада ратифікувала угоду про закупівлю 55 французьких вертольотів

Сума операції складе 551 млн євро.

Рада ратифікувала угоду про закупівлю 55 французьких вертольотів
Фото: Андрей Новицкий, МВС Украины

Верховна Рада ратифікувала Угоду між урядами України та Франції про офіційну підтримку у створенні єдиної системи авіаційної безпеки та захисту.

Про це повідомляє прес-служба МВС.

За відповідний законопроект №0189 проголосували 227 народних депутатів,

Угоду було підписано між урядами України та Франції стосовно офіційної підтримки у створенні єдиної системи авіаційної безпеки та захисту 29 травня в Парижі. Документ підписали від імені уряду України міністр внутрішніх справ Арсен Аваков і державний секретар Міністерства економіки та фінансів Франції Дельфін Жені-Стефан.

За словами голови МВС, сума угоди між Францією і Україною становить 551 млн євро. Ці кошти Україна отримає через спеціальне запозичення під 4,25% річних від Державного казначейства Франції і консорціуму французьких банків.

"Ми отримуємо за дуже хорошими цінами майже миттєво за три з половиною роки цілий пул вертольотів, які забезпечать нову систему безпеки країни", - підкреслив Аваков.

Він також зазначив, що нові вертольоти допоможуть вирішити питання санітарної авіації, будуть евакуювати людей у горах, під час пожеж і повеней. Крім того, спеціальні 10-тонні вертольоти залучатимуть до гасіння пожеж.

Держсекретар МВС Олексій Тахтай розповів, що мета цього проекту - створення однієї з кращих служб безпеки і оперативної допомоги для населення.

"Серед основних завдань нової єдиної системи авіаційної безпеки та захисту: порятунок і громадський порядок, кримінальні розслідування, антитерористичні і спеціальні місії, охорона державного кордону, безпека на дорогах. За умовами контракту Україна отримає 55 вертольотів моделей H225, H145, Н125", - сказав він.

Тахтай також повідомив, що кожен вертоліт буде обладнаний відповідно до вимог та потреб підрозділів МВС.

Крім вертольотів, на базі створеного державного сервісного центру Україна отримає технічний супровід - сервісне обслуговування, інструкторів і техніків, а також навчання: підготовку екіпажів і інструкторів, які надалі будуть самі навчати персонал.

Нагадаємо, про домовленості з Францією щодо закупівлі 55 вертольотів Airbus Helicopters для потреб системи МВС було оголошено в березні 2018 року. Вартість угоди не називалася. Пізніше стало відомо, що закупівля 55 вертольотів для потреб МВС і ДСНС у французької Airbus Helicopters обійдеться Україні в 475 млн євро. Ці кошти Україна отримає від Франції в кредит.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram