ГоловнаПолітика

Швейцарський суд розсекретив рахунки екс-"регіонала" Єфремова і відмовився їх розморожувати

Сина екс-регіонала у Швейцарії підозрюють у відмиванні грошей.

Швейцарський суд розсекретив рахунки екс-"регіонала" Єфремова і відмовився їх розморожувати
Фото: Макс Левин

Федеральний суд Швейцарії ухвалив рішення про передавання Генеральній прокуратурі України інформації про рух на рахунках екс-голови фракції "Партії регіонів" Олександра Єфремова, а також матеріали кримінальної справи щодо сина екс-депутата Ігоря Єфремова, якого в Швейцарії підозрюють у відмиванні грошей.

DW повідомляє, що суд також відмовився розморожувати банківські рахунки Єфремова. Згідно із судовим рішенням від 21 березня, оприлюдненим в реєстрі судових рішень на початку травня, рахунки Єфремова будуть заблоковані до того часу, поки Україна не доведе в суді злочинне походження коштів.

За інформацією швейцарського Відомства з протидії відмиванню коштів, на пов'язані з провідним екс- "регіоналом" рахунки у Швейцарії, починаючи з 2006 року, надійшли 33 мільйони швейцарських франків. Ці рахунки, за інформацією правоохоронців, контролюють син Олександра Єфремова Ігор та його дружина.

Згідно з повідомленнями українських ЗМІ, Ігор Єфремов з дружиною проживають у Відні. Саме в австрійську столицю у липні 2016 року вилітав Єфремов-старший, коли його в Україні зняли з літака і відправили у слідчий ізолятор. Відтоді екс-депутат перебуває під вартою за звинуваченням у сепаратизмі.

Гроші у Швейцарії лежать на підконтрольних синові і невістці Єфремова рахунках низки компаній з Кіпру, Британських Віргінських островів та Канади. Саме ці рахунки фігурують у кримінальній справі, відкритій проти Олександра Єфремова в Україні після втечі Віктора Януковича. Згідно з документами, які є в українському реєстрі судових рішень, Олександра Єфремова звинувачують у розтраті бюджетних коштів державного підприємства "Луганськвугілля" в особливо великому розмірі. Згідно з матеріалами кримінальної справи, Олександр Єфремов чинив незаконний вплив з використанням владних повноважень на керівництво "Луганськвугілля", щоб схилити їх до співпраці з фірмами, підконтрольними Єфремовим.

У результаті, як випливає із швейцарських судових документів, держпідприємство купило у фірм Єфремових в період з 2008 по 2014 рік шахтне обладнання на загальну суму (в перерахунку) близько 374 млн швейцарських франків. Як випливає з документів у судових реєстрах України і Швейцарії, часто компанії Ігоря Єфремова вигравали тендери, незважаючи на те, що продавали обладнання в рази дорожче за конкурентів.

Для легалізації коштів використовувалася фіктивна фірма зі статутним капіталом 100 гривень, зареєстрована в одному зі спальних районів Львова. Її директор переводив у готівку мільйони гривень, перерахованих фірмами Єфремових, і передавав гроші певним людям за 200-400 гривень винагороди. Значна частина коштів, за даними слідства, була виведена за кордон.

За даними видання, швейцарські правоохоронці передали ГПУ матеріали кримінальної справи за підозрою Ігоря Єфремова у відмиванні грошей, включаючи протокол його допиту. Цю справу у Швейцарії було закрито 2015 року у зв'язку з недостатністю доказів.

У березні 2017 року Апеляційний суд Києва розпорядився звільнити Єфремова з-під варти, визнавши висунуті йому підозри у справі "Луганськвугілля", необґрунтованими.

Нагадаємо, Старобільський районний суд Луганської області почав розглядати справу проти Єфремова 16 січня 2017 року. Колишнього депутата звинувачують у сепаратизмі, державній зраді, організації захоплення Луганської обласної державної адміністрації, пособництві захопленню управління Служби безпеки України і створенні самопроголошеної "Луганської народної республіки".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram