ГоловнаПолітика

Порошенко: у них війну виграв Сталін, у нас - народ

"Ми обов'язково переможемо і цього разу. Іншою ціною, іншим способом, іншими засобами".

Фото: прес-служба Порошенка

Президент Петро Порошенко під час виступу на загальноукраїнській акції "Перша хвилина миру", присвяченій до дати підписання акта про капітуляцію нацистської Німеччини, акцентував увагу на тому, наскільки по-різному Україна і Росія відзначають День перемоги.

"У них цю війну виграв Сталін, у нас - народ ... Вони святкують в мілітарному угарі, агресивно наїжившись на весь світ, а ми відзначаємо цими днями, нарешті, разом з усією Європою. Ще одна знакова відмінність, що ми говоримо "ніколи знову", а вони - "можемо повторити". І це не порожня риторика, а реальне брязкання зброєю, в тому числі і залякування країн Заходу ядерним ударом", - сказав президент.

За його словами, навіть "Безсмертний полк" Росія розглядає як справжній підрозділ сучасних збройних сил. "Його місія - участь в гібридній війні, яку Москва веде різними методами, і не тільки проти України, але і проти ЄС, США, інших країн і всього світу", - зазначив Порошенко.

Голова Української держави заявив, що добре розуміє почуття українців, які хочуть вшанувати пам'ять дідів і прадідів, які здобули перемогу у Другій світовій. Але закликав співвітчизників бути обережнішими, щоб не дати себе використати російській пропаганді.

"Мушу ще раз застерегти тих дорогих співвітчизників, які не до кінця ще розібралися у всіх нюансах лукавої московської політики, і ту частину, яка ще ведеться на російську пропаганду і її підспівувачів з п'ятої колони різних політичних сил всередині країни, парламенту і за її межами. Вони думають не про вас і вашу гордість, вашу глибоку і вдячну любов до героїчних предків, а про свої геополітичні імперські агресивні цілі. Слід визнати, що кремлівські психологи вміють грати на природних емоціях людей. Я прошу вас, будьте обережні і не давайте себе використовувати", - сказав Петро Порошенко під час акції "Перша хвилина миру".

Фото: прес-служба Порошенка

Він наголосив, що втрати українського народу у Другій світовій війні виявилися колосальними, і про це необхідно пам'ятати, а внеском в загальну перемогу - пишатися і нікому не дозволяти її приватизувати.

Крім того, Порошенко порівняв розгортання Другої світової війни з агресією Росії проти України, в зв'язку з чим вказав на необхідність зміцнення обороноздатності держави.

"Ми обов'язково переможемо і цього разу. Іншою ціною, іншим способом, іншими засобами. Не тільки військовими, не тільки оборонними, але і політико-дипломатичними", - сказав голова держави.

Загальноукраїнська акція "Перша хвилина миру" вперше була проведена в Україні 8 травня 2014 року. В рамках заходу проходить хвилина мовчання в пам'ять про загиблих у Другій світовій війні, покладання квітів до меморіальних пам'ятників, а також урочистості за участю ветеранів Другої світової війни, бійців АТО і представників влади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram