ГоловнаПолітика

ФСБ стверджує, що фігуранти ялтинської "справи Хізб ут-Тахрір" залякали свідка

Спецслужби дуже вчасно знайшли записку, написану рік тому.

ФСБ стверджує, що фігуранти ялтинської "справи Хізб ут-Тахрір" залякали свідка
Фото: Портал Крымских Новостей

ФСБ стверджує, що фігуранти ялтинського "справи Хізб ут-Тахрір" залякали свідка.

Голова ФСБ у Криму Віктор Палагін передав у Північно-Кавказький окружний військовий суд клопотання, в якому просить долучити до матеріалів ялтинської "справи Хізб ут-Тахрір" нібито знайдену в одного з підсудних записку. За версією слідства, записка підтверджує, що фігуранти справи намагалися тиснути на свідків звинувачення. Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

Адвокати фігурантів справи безпосередньо пов'язують появу цієї записки і клопотання Палагіна з тією обставиною, що на минулому судовому засіданні раніше засекречений свідок звинувачення вирішив давати показання відкрито і змінив їх на користь підсудних.

"Це помста ФСБ за розкритого свідка. Вони хочуть переконати суд у тому, що на нього тиснули родичі або ще хтось інший", - заявив адвокат Еміль Курбедінов.

За його словами, в поданій ФСБ записці один з обвинувачених Муслім Алієв просить іншого фігуранта справи Інвера Бекірова зв'язатися з трьома свідками звинувачення і сказати їм, що "давати брехливі свідчення проти людей не можна".

Адвокат Мусліма Алієва Сергій Легостов підкреслює, що записка з'явилася у справі "вкрай доречно для звинувачення", оскільки її написав нібито його підзахисний в липні минулого року, знайшли записку в камері Бекірова в жовтні 2017 року, а клопотання Палагін направив напередодні сьогоднішнього засідання. Захисник вважає, що це спроба звинувачення дискредитувати покази свідка, які стали для нього несподіванкою.

Адвокат наголошує, що на цьому етапі розгляду справи ФСБ не має права подавати клопотання, оскільки не бере участі в процесі, тому рішення суду долучити цю записку - незаконне і необґрунтоване.

"Записка несвоєчасна. І представив її орган, який не виступає стороною у справі. Є прокурор, який і повинен представляти докази, бо ж завтра в нас слюсар із ЖЕК прийде щось долучати", - підсумував Легостов.

Адвокат додав, що суд під час свідчень ставив питання всім трьом зазначеним у записці свідкам звинувачення, чи погрожував їм хтось або тиснув. Відповідь була негативною.

Нагадаємо, у грудні суд у Криму продовжив на півроку арешт фігурантам ялтинської "справи Хізб ут-Тахрір". Захисники заарештованих і засуджених кримчан вважають їхнє переслідування мотивованим за релігійною ознакою.

Представники міжнародної ісламської політичної організації "Хізб ут-Тахрір" називають своєю місією об'єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що зазнають несправедливого переслідування в Росії. Верховний суд Росії заборонив "Хізб ут-Тахрір" 2003 року, включивши у список 15 об'єднань, названих "терористичними".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram