ГоловнаПолітика

Через "джавеліни" Україна припинила співпрацю зі слідством Мюллера в США, - NYT

Генпрокуратура закрила чотири справи, пов'язані з Манафортом.

Через "джавеліни" Україна припинила співпрацю зі слідством Мюллера в США, - NYT
Фото: globallookpress.com

У Сполучених Штатах Пола Манафорта переслідують за звинуваченням у відмиванні грошей і фінансових махінаціях, після того як він десять років працював на користь проросійської політичної партії в Україні.

Однак в Україні, де чиновники намагаються не образити президента Трампа, це не так. Тут генеральний прокурор фактично заморозив чотири справи, де фігурує Манафорт, колишній глава кампанії Трампа, пише Голос Америки з посиланням на The New York Times.

"Справи є дуже дражливими для уряду, який розраховує на фінансову і військову допомогу США і добре знає, що Трамп негативно ставиться до розслідування, яке проводить спеціальний прокурор Роберт Мюллер у справі можливої змови між його передвиборною кампанією і Росією, повідомляють деякі парламентарії", - йдеться у публікації.

Рішення припинити розслідування, яке проводить антикорупційна прокуратура, було ухвалено важливої миті, коли адміністрація Трампа остаточно приймала рішення про постачання протитанкової зброї "Джавелін" в Україну.

Володимир Ар'єв з БПП визнав, що Київ має намір заморозити співпрацю з американськими слідчими.

"Усіма силами ми постараємося не дратувати американських посадових осіб, - сказав Ар'єв в інтерв'ю, - ми не повинні псувати відносини з адміністрацією".

Українські слідчі відстежували гроші, сплачені Манафорту і юридичній фірмі з Нью-Йорка Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom політиками партії Януковича, який через протести втік з країни 2014 року. Манафорт тривалий час був радником Януковича, який працював з ним над поліпшенням його іміджу на Заході, що допомогло йому здобути президентство 2010 року.

Новий уряд призначив спеціального прокурора для розслідування корупції колишньої адміністрації. На кінець минулого року Сергій Горбатюк відкрив 3000 справ, зокрема чотири, пов'язані з Манафортом і його консультуванням колишнього президента та його політичної партії.

Вказівка, видана у квітні, виокремила ці чотири справи. Їх закрили, зазначає в заяві Генпрокуратура, однак вказівка не дозволяє Горбатюку вимагати доказів або допитувати свідків.

"Ми не маємо повноважень на продовження нашого слідства", - заявив в інтерв'ю Горбатюк.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram