ГоловнаПолітика

Білоцерковець визнав необґрунтованою справу НАБУ про незаконне збагачення

Нардеп стверджує, що не має стосунку до майна матері.

Білоцерковець визнав необґрунтованою справу НАБУ про незаконне збагачення
Дмитрий Белоцерковец
Фото: akcent.org.ua

Народний депутат від фракції "Блок Петра Порошенка" Дмитро Білоцерковець заперечує будь-які підстави для порушення Національним антикорупційним бюро кримінального провадження проти нього щодо незаконного збагачення.

Про це він сказав у коментарі LB.ua.

"Справа проти мене тягнеться ще з 2016 року, коли я активно займався знесенням МАФів у столиці. Тепер знову з'явилася інформація про доступ НАБУ до моєї декларації. Це чистої води замовна кампанія, за якою стоять колишні прокурори Партії регіонів: Могильницький і заступник Пшонки - Білоус. Я не раз пояснював походження майна моєї сім'ї. І готовий ще раз пояснити та дати всі свідчення, хоча з жовтня 2016 року мене жодного разу не запрошували на допит", - заявив він.

Білоцерковець зазначив, що його батько займався бізнесом у Севастополі з 1993-го по 2009 рік.

"Потім він помер через проблеми з серцем, і все майно та заощадження перейшли у спадок до мами. А саме: будинок біля моря в елітному котеджному селищі Севастополя (В'язовий Гай) - площа будинку більш ніж 300 кв. м на 10 "сотках". Дві квартири в історичному центрі Севастополя на Великій Морській загальною площею 110 кв. м, також промисловий об'єкт площею 900 кв. м. З першого дня анексії Криму мама займалася питанням переїзду в Київ. Переїзд дався нелегко і не за один день, але, незважаючи на допити ФСБшників, обшуки, репресії, їй це вдалося. У підсумку вона продала й обміняла все майно, що дісталося від батька", - сказав він.

Нардеп зазначив, що з матір'ю не проживає з 2011 року і не веде спільної господарської діяльності, тому не зобов'язаний вносити інформацію про неї в декларацію.

"У мене своє життя, свої доходи і майно, яке я задекларував відповідно до закону. Але, на жаль, так склалося, що спадщина, яка перейшла до мами від покійного батька, стала предметом поширення бруду навколо моєї сім'ї. Мені нема чого приховувати. Кожне моє слово можна перевірити, а цифри порахувати. Інформація ця ніким не засекречена, а відкрита. Продавались і обмінювалися об'єкти через olx.ua", - додав він.

Нагадаємо, Солом'янський райсуд Києва 23 квітня надав Національному антикорупційному бюро доступ до електронної декларації Білоцерковця за 2017 рік.

НАБУ розслідує стосовно нардепа кримінальне провадження за ст. 366-1, ч. 3 ст. 368-2 КК України ("Декларування недостовірної інформації", "Незаконне збагачення"). У клопотанні детектива НАБУ зазначено, що Білоцерковець в електронних деклараціях за 2015-2016 роки не вказав інформацію про членів сім'ї та їхнє майно, не задекларував відомості про інше майно, яким суб'єкт декларування та члени його сім'ї володіли або користувалися у відповідний період. Зокрема, маються на увазі його дружина Ірина Ляшенко і син Дан Білоцерковець, яких нардеп вказав тільки в електронній декларації за 2017 рік.

Окрім цього, НАБУ, проаналізувавши державний реєстр прав на нерухоме майно, дійшло висновку, що матір політика Жанна Білоцерковець безоплатно отримала у власність нерухоме майно в Києві, що може свідчити про незаконне збагачення Дмитром Білоцерківцем, а саме передачі ним активів, законність підстав придбання яких не підтверджена доказами, іншій особі.

Так, 18 серпня 2016 року на підставі договору дарування матір нардепа стала володаркою 20/100 часток домоволодіння ринковою вартістю 3,2 млн грн. Зазначена нерухомість загальною площею 1137 кв. м розташована на вулиці Панфіловців, 6/1 у Києві.

Того ж дня Жанна Білоцерковець також через договір дарування стала власницею земельної ділянки площею 0,0175 га на вулиці добровольчих батальйонів у Києві.

Також упродовж 31 жовтня 2016 року матір народного обранця подарувала дві квартири і землю іншій особі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram