ГоловнаПолітика

ЄС розглядає продовження санкцій проти Росії на рік замість півроку

При цьому Лінас Лінкявічюс не виключив додаткові обмеження.

ЄС розглядає продовження санкцій проти Росії на рік замість півроку
Линас Линкявичюс
Фото: eastbook.eu

Євросоюз може продовжити економічні санкції стосовно Росії на рік замість шести місяців, як це робили зазвичай.

Про це заявив міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс після прибуття на засідання Ради ЄС у Люксембурзі, пише ТАСС.

"Додаткові санкції або хоча б продовження санкцій на 12 місяців замість шести могли б реально бути", - сказав він.

Ідеться про санкції проти Росії, які 21 грудня 2017 року Рада Європейського Союзу продовжила до 31 липня 2018 року.

Спочатку ці заходи були введені 31 липня 2014 року на один рік у відповідь на дії Росії з дестабілізації ситуації в Україні. Їх посилили у вересні того ж року і спрямували на фінансовий, енергетичний і оборонний сектори, а також на сферу товарів подвійного призначення.

19 березня 2015 року Європейська Рада погодилася прив'язати тривалість цих санкцій до повного виконання "мінських домовленостей", що, як передбачалося, повинно було відбутися 31 грудня того ж року. Оскільки Мінські домовленості не виконуються, Рада ЄС продовжує дію санкцій що півроку.

Економічні санкції включають обмеження доступу до первинного та вторинного ринків капіталу ЄС для п'яти основних державних мажоритарних компаній та їх дочірніх товариств, а також трьох великих російських енергетичних компаній і трьох оборонних підприємств. Також обмеження стосуються введення заборони на експорт і імпорт на торгівлю зброєю, встановлення заборони на експорт товарів подвійного призначення для військового використання або військових кінцевих користувачів у Росії і обмежують доступ Росії до певних чутливих технологій і послуг, які можуть бути використані для видобутку і розвідки нафти.

На додаток до цих економічних санкцій у відповідь на кризу в Україні також діють кілька заходів ЄС, у тому числі заборона на візи і заморожування активів проти 150 фізичних осіб і 38 юридичних осіб (до 15 вересня 2018 року).

Крім того, обмежувальні заходи у відповідь на незаконну анексію Криму і Севастополя діють до 23 червня 2018 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram