ГоловнаПолітика

Верховний Суд відклав позов Саакашвілі щодо громадянства на 16 лютого (оновлення)

Політик анонсував марш за імпічмент Порошенка на неділю.

Верховний Суд відклав позов Саакашвілі щодо громадянства на 16 лютого (оновлення)
Фото: Сергей Нужненко

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду почав розгляд справи про законність указу президента Петра Порошенка про припинення українського громадянства колишнього президента Грузії, лідера партії "Рух нових сил" Михайла Саакашвілі.

Про це оголосила головуюча суддя Раїса Ханова.

Засідання почалося о 12:05.

Перед засіданням Саакашвілі виступив перед журналістами і повідомив, що він має намір ініціювати ходу за відставку Президента Петра Порошенка 4 лютого, у неділю.

Оновлення. Через годину Ханова за клопотанням захисту Саакашвілі оголосила перерву в засіданні до 16 лютого. При цьому суддя попросила сторони не затягувати процес і нагадала, що рішення у справі суд повинен винести до 3 березня.

Нагадаємо, Саакашвілі отримав український паспорт наприкінці травня 2015 року, щоб його можна було призначити головою Одеської ОДА. Згідно з Конституцією, громадянин Грузії не може одночасно бути громадянином іншої країни, і в жовтні 2015 року міністерство юстиції Грузії почало процедуру позбавлення громадянства стосовно Саакашвілі.

У листопаді 2016 року Саакашвілі подав у відставку з посади голови ОДА, а влітку 2017 року Порошенко припинив його українське громадянство. Це було зроблено на підставі того, що він подав недостовірну інформацію під час оформлення громадянства. Саакашвілі був у цей час на території США.

На початку вересня 2017 року Саакашвілі незаконно перетнув кордон України за силової підтримки своїх прихильників і незабаром звернувся до Державної міграційної служби з проханням надати йому статус особи, яка потребує додаткового захисту. 24 жовтня міграційна служба відмовила йому в статусі біженця.

29 жовтня на мітингу біля Верховної Ради Саакашвілі заявив, що оскаржив указ президента про припинення його українського громадянства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram