ГоловнаПолітика

Рада зобов'язала створити реєстр упійманих на домашньому насильстві

Запроваджується також інститут заборонного припису для кривдників.

Рада зобов'язала створити реєстр упійманих на домашньому насильстві
Фото: voanews.com

Верховна Рада ухвалила закон "Про запобігання та протидію домашньому насильству".

За прийняття в цілому законопроекту №5294 проголосували 237 депутатів.

Документом, зокрема, передбачено створення Єдиного державного реєстру випадків домашнього насильства. Утримувачем реєстру буде Міністерство соціальної політики, а його адміністратором - державне підприємство, визначене міністерством.

До реєстру заноситимуться відомості про особу, що повідомила про вчинення домашнього насильства; постраждалу особу; кривдника; сам випадок насильства (дата, форма й місце, результати заходів у сфері запобігання домашньому насильству).

Закон запроваджує інститути термінового заборонного й обмежувального приписів щодо кривдника. Серед інших заходів боротьби з домашнім насильством - взяття на профілактичний облік кривдника, а також його скерування на проходження програми для кривдників.

Заборонний припис ухвалюється уповноваженими органами Національної поліції на термін до 10 діб і може містити заборону заходити в місце проживання жертви та контактувати з нею.

Обмежувальний припис ухвалюється судом на термін до 6 місяців і може містити обмеження спілкування з потерпілою дитиною, заборону наближатися до неї на певну відстань, вести з нею листування і телефонні розмови.

Відповідальними за виконання програм для кривдників визначені місцеві державні адміністрації та органи місцевого самоврядування.

Кривдник може бути скерований судом на проходження програми й повинен мати можливість відвідувати програму з власної ініціативи на добровільній підставі.

У ході обговорення ряд депутатів виступали за включення до законопроекту поняття "гендер". Однак профільний комітет і Рада відхилила всі правки, що стосуються цього поняття. Згадки про гендер були виключені ще при першому читанні законопроекту рік тому. У початковому варіанті документа говорилося, що заходи у сфері протидії домашньому насильству здійснюються без дискримінації за будь-якою ознакою, серед яких були гендер, гендерна ідентичність, сексуальна орієнтація.

Нагадаємо, 6 грудня Рада запровадила кримінальну відповідальність за домашнє насильство.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram