ГоловнаПолітика

Звільнення Соболєва і Закон "під Ситника": як все було

Поки голова НАБУ Артем Ситник і голова САП Назар Холодницький перебували у відрядженні у Вашингтоні, у Верховній Раді встигли: заслухати звинувачення генерального прокурора Юрія Луценка та голови СБУ Василя Грицака щодо незадовільної роботи НАБУ; зареєструвати законопроект, що дозволяє звільняти голів НАБУ, САП і ДБР без аудиту; викрити лідера «Руху нових сил» Міхеїла Саакашвілі в отриманні грошей від олігарха-втікача Сергія Курченка; а також звільнити Єгора Соболєва з посади голови Комітету з питань запобігання та протидії корупції.

Опозиціонери, зокрема «єврооптимісти», охрестили події останнього тижня спробою влади «вбити антикорупційні органи». Про те, чому ж звільнення Соболєва стало можливим, а скандальний законопроект, який дозволяв звільнення Ситника без аудиту, був знятий з порядку денного, читайте в матеріалі LB.ua.

Керівники ГПУ, НАБУ і САП: Юрій Луценко, Артем Ситник і Назар Холодницький
Фото: Українське фото
Керівники ГПУ, НАБУ і САП: Юрій Луценко, Артем Ситник і Назар Холодницький

Законопроект «під Ситника»

Ще у вівторок в матеріалі «Спіймай мене, якщо можеш: силовики & Саакашвілі» ми писали, що депутати з фракції БПП розглядають можливість внести зміни до Закону «Про Національне антикорупційне бюро України». Тоді члени провладної фракції бідкались, що наразі звільнити голову НАБУ Артема Ситника майже не можливо – хіба за висновками аудиту. 

В середу ввечері голови фракцій коаліції Артур Герасимов (БПП) та Максим Бурбак («НФ») вирішили не зволікати і внесли у Верховну Раду законопроект №7362 , який дозволяє звільняти голів НАБУ, ДБР та САП голосуванням Верховної Ради без висновків аудиту.

Артур Герасимов
Фото: Макс Левин
Артур Герасимов

Законопроект також пропонував розширити повноваження аудиторів, які могли б перевіряти законність оперативно-розшукових дій Бюро та дотримання прав і свобод осіб.

Представники БПП та «НФ» стверджували, що такі зміни забезпечують парламентський контроль над НАБУ, та мало не рятують українську демократію.

«Верховна Рада наразі наділена повноваженнями звільняти Генпрокурора, голову МВС, голову СБУ, Міноборони, але Верховна Рада не наділена повноваженнями звільняти керівника САП та НАБУ. За відсутності підстав жодна людина не може звільнити голову НАБУ. Таким чином на рівні законодавства ми резюмуємо, що все, що робить керівник НАБУ є правильним і фактичною істиною останньої інстанції. За таких умов в демократичному суспільстві спотворюється принцип парламентського, суспільного контролю», – переконував журналістів депутат від БПП Іван Вінник.

Иван Винник
Фото: Макс Левин
Иван Винник

Однак на Заході такого піклування про норми демократії не оцінили. Посипалися заяви на захист НАБУ від посольств, Світового банку та МВФ. Лейтмотив один: чіпати Бюро не можна, а якщо це все-таки відбудеться, фінансова допомога Україні може бути зупинена. А голова МВФ Крістін Лагард начебто особисто телефонувала Петрові Порошенку, щоб упевнитися, що сигнали було почуто.

Передумали

Як запевнював LB.ua один з авторів законопроекту, глава фракції «НФ» Максим Бурбак, законопроект №7362 був ініціативою Блоку Петра Порошенка. Водночас, за словами інших співрозмовників LB.ua у «НФ», пропозицію на засіданні фракції підтримали всі лідери «Народного Фронту» – Арсен Аваков, Арсеній Яценюк та Микола Мартиненко.

Арсений Яценюк и Николай Мартыненко
Фото: Макс Левин
Арсений Яценюк и Николай Мартыненко

В БПП додають: За законопроект планували голосувати уже у четвер. Регламентний комітет, який очолює депутат від «НФ» Павло Пинзеник, розглянув його того ж дня, коли він був внесений.

Втім в останній момент «Народний Фронт» передумав.

Переконали

Ще у вівторок співрозмовники LB.ua на прохання прокоментувати реакцію міжнародної спільноти щодо конфлікту між НАБУ, САП, ГПУ та СБУ (заяви представників ЄС на підтримку НАБУ лунали ще з початку тижня) «не для запису» посміювались: мовляв, а що вони нам зроблять? «Транш не дадуть? – Вони його й так не дають».

Втім, міжнародні партнери України таки змогли знайти аргументи, щоб переконати українську владу у недоцільності ухвалення законопроекту Герасимова-Бурбака.

Зокрема, посол США в Україні Марі Йованович зустрілася у середу увечері з Арсеном Аваковим, Арсенієм Яценюком та Андрієм Парубієм. Як розповів Арсен Аваков, зустріч відбулася з ініціативи лідерів «НФ».

Фото: Макс Левин

«На зустрічі ми, з урахуванням нездорової атмосфери навколо антикорупційних органів і спекуляцій навколо цього, поінформували посла про наш комплексний план врегулювання цієї ситуації. Перше – обрання якнайшвидше авторитетних аудиторів НАБУ. Друге – якнайшвидший початок процедур зі створення Антикорупційного суду. Третє – неприпустимість політизації антикорупційних органів і пов'язаного з цим комплексу заходів», – заявив він.

Після зустрічі з Йованович, лідери «НФ» збирались ще на кілька нічних нарад, а також їздили на консультації на Банкову. У підсумку, «Народний Фронт» таки вирішив відмовитись від голосування за цей законопроект. 

«Яценюка легше вмовити, ніж Порошенка. Для Яценюка зараз дуже важлива підтримка західних партнерів», – розповідає один з депутатів НФ.

В БПП на такі дії партнерів по коаліції, кажуть, не очікували.

«Бліцкриг не вдався, тепер думаємо, що робити далі», – заявив LB.ua після відкликання законопроекту Герасимова-Бурбака один з лідерів БПП.

Зрештою, скандальний законопроект прибрали з порядку денного у четвер, але остаточно з розгляду все ж не відкликали.

Як знімали Соболєва

Втім, коаліція таки здобула у четвер « перемогу» на «антикорупційному фронті» - представника «Самопомочі» та одного з соратників Міхеїла Саакашвілі Єгора Соболєва звільнили з посади голови Комітету з питань запобігання та протидії корупції.

Егор Соболев
Фото: n-v.com.ua
Егор Соболев

Про наміри усунути його з посади Соболєв заявляв ще на початку листопада – з часу, коли він став одним з фронтменів акції протесту під Верховною Радою.

Соболєв давно дратував представників коаліції, після старту акції Саакашвілі глухе роздратування змінилося несприйняттям, а вже після оприлюднення звинувачень проти Саакашвілі доля Соболєва була практично вирішеною. 

У середу 10 членів Антикорупційного комітету (членів БПП, «НФ» та Опоблоку) ініціювали пропозицію визнати роботу голови комітету з питань запобігання і протидії корупції Єгора Соболєва незадовільною.

Питання винесли на розгляд комітету цього ж дня.

Головними ініціаторами відставки Соболєва на комітеті виступили депутати від БПП, зокрема Тетяна Ричкова та Юрій Буглак. Вони вказували на те, що Соболєв начебто свідомо саботує процес призначення аудитора НАБУ й взагалі не виносить важливі питання на розгляд комітету.

Безумовно, заграли свою роль і звинувачення у співпраці Саакашвілі та його соратників з Курченком – одразу кілька депутатів комітету заявили, що раніше б не голосували за зняття Соболєва з посади голови, але після інформації, озвученої Луценком (генпрокурор заявив, що всі депутати, які допомагали Саакашвілі нестимуть за це відповідальність) просто не могли вчинити по-іншому.

Фото: Макс Требухов

Соратники Соболєва, зокрема Сергій Лещенко та Юрій Дерев’янко у свою чергу стверджували, що влада намагається звільнити Соболєва і поставити на цю посаду «свою людину», щоб легше було проводити свої рішення і «розвалити антикорупційні органи».

Зрештою, «за» проголосували 12 членів фракції (Олег Барна, Ігор Артюшенко, Андрій Немирівський, Іван Мельничук, Юрій Буглак, Тетяна Ричкова (усі – БПП), Юрій Савчук та Костянтин Матейченко від «Народного фронту», представники «Опоблоку» Сергій Дунаєв та Іван Мирний, представник «Відродження» Михайло Ланьо, а також Ігор Попов з Радикальної партії).

Не виникло проблем і зі згодою регламентного – керівник комітету Павло Пинзеник зібрав засідання вранці у четвер – під час ранкового засідання у кулуарах парламенту і депутати дали свій позитивний висновок.

Парламент проголосував за розгляд постанови про звільнення саме перед голосуванням за бюджет на 2018 рік.

«Чи була робота комітету ефективною? На жаль, на жаль ні. Я вам наведу дуже простий приклад, який ви почули під час виступу представників правоохоронних структур. Чітко зрозуміло, що в законі про НАБУ на жаль, відсутня можливість залучення позаштатних співробітників. Ми готові заповнити цю прогалину. Виникає дуже просте питання: чому дуже коротке доповнення до закону за півтора року не запропонував профільний антикорупційний комітет? Такі ж питання можна поставити і за іншими фактами бездіяльності», – декламував голова фракції БПП Артур Герасимов з трибуни перед голосуванням.

Фото: Макс Требухов

Зрештою за звільнення Соболєва проголосували більшість фракцій БПП, «НФ», «Опозиційного блоку», Радикальної партії Ляшка, груп «Відродження» та «Воля народу». 

«Я думаю, що це грамота корумпованому президенту України і корумпованій більшості. Це найкраща оцінка моєї роботи, яка могла бути», – коротко резюмував Соболєв своє звільнення.

Він також заявив, що на його думку нового голову комітету не призначатимуть.

«Немає відповіді на це запитання, думаю, для них важливо залишити комітет без голови, їм важливо знищити нашу активність, нашу незалежність і законодавство яке ми створили і плануємо створити», – сказав він LB.ua. 

Тереза ЛащукТереза Лащук, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram