ГоловнаПолітика

Геннадій Труханов. Російські паспорти, офшори, тайський бокс

Вранці 23 жовтня працівники НАБУ обшукали будинок і офіс мера Одеси Геннадія Труханова. Подробиць немає, але відомо, що слідчі дії проводять у рамках двох кримінальних проваджень. Перше стосується розкрадання грошей на будівництві доріг — справу НАБУ веде ще з 2016 року. Друге - передачі майна КП "Міжнародний аеропорт Одеса" до статутного капіталу ТОВ "Міжнародний аеропорт Одеса", в результаті чого, на думку детективів, майно територіальної громади вибуло з володіння незаконно. Через це завдано збитків на 100 млн грн.

Це вже далеко не перший скандал, у якому фігурує мер Одеси, тож LB.ua вирішив нагадати читачам, хто такий Геннадій Труханов і чим він відомий загалу.

Фото: Сергій Нужненко

Регіональне” минуле

У 90-ті Труханов став відомим в Одесі як голова Федерації України з тайського боксу. Тоді ж він створив охоронну фірму “Капітан”, котра обслуговувала доволі серйозні компанії - такі як «Одесаоблгаз», «Ексімнафтопродукт», «Одесанафтопродукт». Майже всі співробітники фірми мали стосунок із тайським боксом. За даними “Слідства.інфо”, такий підприємницький хист Труханова пов'язаний з тим, що в 90-ті він нібито був начальником охорони відомих кримінальних авторитетів Олександра Ангерта (прізвисько"Ангел"), якого під час президентства Януковича називали “смотрящим” в Одеській області від Юрія Іванющенка, та Леоніда Мініна.

Свого часу нардеп Олексій Козаченко, також виходець з Одеси, назвав спортивну школу Труханова “кузнею бандитів”, а його самого - їхнім вихователем. Через ці слова Труханов навіть позивався до Козаченка, втім судові засідання логічного кінця не мали - політики начебто порозумілися на словах.

Ще один цікавий період у біографії мера Одеси починається 2010 року, коли він очолює фракцію Партії регіонів у міській раді Одеси. 2012 року від ПР він проходить у Верховну Раду (обраний від мажоритарного округу №136).

Під час голосування за скандальний пакет антидемократичних законів 16 січня 2014 року Труханов також віддав за них свій голос.

Фото: Youtube

Варто також згадати численні світлини, що гуляли інтернетом, на яких політик із забороненою в Україні георгіївською стрічкою на піджаку (щоправда, зроблені фото ще до заборони).

“Для мене георгіївська стрічка - символ солдатської доблесті, а зараз Україна потребує патріотів, тих солдатів, які будуть любити і захищати свою Батьківщину. Тому я пропоную новий символ об'єднання — на синьо-жовтій стрічці - георгіївська", - говорив після трагедії 2 травня 2014 року на той момент нардеп Геннадій Труханов.

Російський паспорт

Коли політик 2014 року балотувався в мери Одеси, виявилося, що він має два російські паспорти — один видано в Московській області, інший - у Дагестані. І хоча журналісти опублікували копії документів, а кілька народних депутатів надіслали заяви в СБУ та Генпрокуратуру з проханням зняти Труханова з кандидатів у зв'язку з порушенням законодавства (в Україні заборонено подвійне громадянство), з часом ця історія припала порохом, а Труханов успішно виграв вибори.

Труханов стверджує, що російського громадянства він не має.

Фото: uanos.com

У ЗМІ також поширювали інформацію про можливі зв'язки Труханова із ФСБ — декому здалося підозрілим, що з 1986 по 1992 рік він служив у Збройних силах СРСР - проходив службу в Південно-Кавказькому окрузі (РФ) і пішов у відставку у званні капітана армії РФ.

2016 року інформацію про російське громадянство Труханова знову порушили в програмі “Слідство.інфо” - журналісти нагадали про російські паспорти українського мера.

Гроші, дороги, офшори

Згідно з декларацією за 2016 рік, Труханов є акціонером Одеського нафтопереробного заводу і зберігає 159 тисяч доларів США і 90 тисяч гривень готівкою.

Мати мера володіє двома будинками (площею 252 кв. м і 45,7 кв. м) і двома земельними ділянками (681 кв. м і 26 970 кв. м). Сам мер має квартиру площею 131,8 кв. м.

Також Труханов має шість золотих годинників фірм Rolex, Ulysse Nardin, Patek Philippe, Breguet, A. Lange & Sohne, Bovet.

Однак, схоже, у декларації політик вказав не все. Зокрема, за даними “Слідства.інфо”, він є співвласником кількох офшорів.

Як зазначають ЗМІ, через низку офшорів одеський мер контролює понад 20 підприємств, що займаються страхуванням, будівництвом і наданням юридичних послуг.

Фото: Facebook/Геннадій Труханов

Також він виявився співвласником віргінської компанії Macon Assets Limited, яка є одним з власників елітної новобудови ЖК "Арк-Палас" в Одесі.

Інформацію, оприлюднену журналістами, Геннадій Труханов спростовує.

"Інформація про громадянство і про офшори не відповідає дійсності. Раніше її поширював Едуард Гурвіц (екс-мер Одеси, - LB.ua). Тоді було звернення до суду, і є рішення Приморського районного суду про те, що ця інформація неправдива. Там була зачитана відповідь Генконсульства Російської Федерації в Одесі про те, що я не звертався по громадянство і не маю громадянства Росії. Що стосується решти господарської діяльності і гидот, які були поширені, я повинен проаналізувати ситуацію і вирішити, як на це відповідати і що робити. Пролунав потік брехні і невдалий першоквітневий жарт", - заявив він, а також припустив, що звинувачення проти нього поширюють тодішній в.о. заступника голови Одеської ОДА Олександр Боровик і "грузинська команда".

Та інтерес НАБУ викликало не це, а розкрадання місцевого бюджету, котре розслідують з 2016 року. Детективи підозрюють у ному мера Одеси, посадових осіб міськради, а також ТОВ "Ростдорстрой" і низку інших компаній, які начебто контролює очільник міста.

Правоохоронці підозрюють, що на ремонтах доріг підозрювані нажили 800 млн гривен. У НАБУ кажуть — тендери були формальними, вигравали компанії, пов'язані з мером Одеси, вартість робіт завищувалася і дороги робили неякісно. А вкрадені гроші виводили на офшорні рахунки.

Вікторія”

Цьогорічна трагедія в дитячому таборі “Вікторія” ще раз показала, до чого може призвести бажання зекономити на роботах, щоб покласти зайві гроші у власну кишеню.

Нагадаємо, через нехтування правилами пожежної безпеки під час будівництва дитячого закладу 16 вересня цього року в таборі спалахнула пожежа, в якій загинули троє дітей. Коли на місце прибули рятувальники, виявилося, що водойма на території табору була майже порожньою, пожежна сигналізація не працювала.

Після того, як з'явилась інформація, що “Вікторію” будували похапцем, економлячи на матеріалах, батьки загиблих дітей почали вимагати відставки мера Труханова, адже реконструювали табір коштом міської влади, а мер Одеси особисто відкривав відремонтований табір, хизуючись перед президентом якістю робіт.

Геннадій Труханов у дитячому таборі «Вікторія»
Фото: truhanov.od.ua
Геннадій Труханов у дитячому таборі «Вікторія»

"Це зразковий дитячий оздоровчий комплекс. Ми вклали в нього не лише гроші, а й душу. Адже одеські діти повинні відпочивати в найкращих умовах. І ми їх створили", - казав Труханов під час відкриття табору 27 травня цього року.

У ЗМІ говорять також про хороші стосунки мера Одеси з Президентом Петром Порошенком, вказуючи на підтримку в голосуваннях Одеської міськради фракції "Довіряй справам" Труханова Блоком Петра Порошенка і відсутність конструктивної перевірки СБУ російського громадянства політика. В Службі безпеки ще 7 квітня 2016 року перевірили цей факт, але силовикам вистачило того, що Труханов заперечує наявність російських паспортів, щоб не давати справі хід.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram