ГоловнаПолітика

НАБУ допускає розтрату 800 млн гривень на дорожніх тендерах оточенням Труханова

Розкрадання відбувалося "шляхом неповного виконання робіт і завищення обсягів і вартості".

НАБУ допускає розтрату 800 млн гривень на дорожніх тендерах оточенням Труханова
Геннадий Труханов
Фото: www.odessit.ua

Суд задовольнив 17 клопотань Національного антикорупційного бюро про доступ і виїмку документів у справі про можливу розтрату бюджетних коштів мером Одеси Геннадієм Трухановим, посадовими особами міськради і ТОВ "Ростдорбуд" і низкою інших компаній.

Про це пише Олексій Чорний на сайті "Ні корупції!".

З судового реєстру відомо, що НАБУ отримало доступ до документів у різних управліннях Одеської міськради, Державної фінансової інспекції, банків, а також до інформації про дзвінки підозрюваних за останні два роки.

У 2014-2014 роках Управління капбудівництва і Управління дорожнього господарства підписали договори з фірмою "Ростдорбуд" на 437 млн гривень, "СК Автобуд" на 241 млн гривень, ПП "Київшляхбуд" на 52 млн гривень, ТОВ "БВК "Пік-Буд" на 52 млн гривень, ТОВ "ДРСУ-Ком" на 2,5 млн гривень. Ці компанії контролюються оточенням Труханова

В одному з висновків вказується, що розкрадання відбувалося "шляхом неповного виконання робіт і завищення обсягів і вартості", а тендерні процедури були формальними, договори укладалися лише з фірмами, підконтрольними меру Трухановому і представникам міськради. Детективи вважають, що кошти з цих підприємств виводили за межі України в офшори.

НАБУ оцінює суму розтрати коштів місцевого бюджету - понад 800 млн гривень.

Управління капітального будівництва Одеської міськради очолює Борис Панов, а Управління дорожнього господарства - Андрій Шлепай.

Відомо, що суд давав доступ до документації про тендери 2015 року на ремонт вулиць Сахарова та Марсельська, переможцем яких був "Ростдорбуд".

НАБУ отримало висновок суду ще в липні-серпні цього року. Однак їх почали оприлюднювати в судовому реєстрі тільки в жовтні-листопаді.

"Ростдорбуд" записаний на вірджинський офшор "Сайдлейк Інтернешнл Лімітед", бенефіціарами якого є авторитетний бізнесмен Олександр Жуков із Лондона, депутат Одеської міськради Юрій Шумахер (партія "Довіряй справам" Геннадія Труханова), Олександр Рацкевич і Євген Коновалов. Раніше в рамках проекту "Panama Papers" були оприлюднені документи, що Шумахер із Трухановим володіють Вірджинським офшором "Corderoy Trading Limited". У своїй електронній декларації за 2015 рік Труханов стверджував, що не має ніяких компаній за кордоном.

З 2008 року "Ростдорбуд" виграв торгів у ВДЗ на 4,24 млрд гривень і в "Прозорро" на 54,85 млн гривень.

Труханов є фігурантом ще щонайменше одного кримінального провадження, яке розслідує НАБУ. Воно стосується можливого заволодіння майном КП "Міжнародний аеропорт "Одеса". Труханова підозрюють у порушенні закону під час укладання мирової угоди з компанією-інвестором, яку контролюють Борис Кауфман і Олександр Грановський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram