ГоловнаПолітика

Суд заборонив експлуатацію Грибовицького сміттєзвалища під Львовом

Місту доведеться шукати нове місце для вивезення сміття.

Суд заборонив експлуатацію Грибовицького сміттєзвалища під Львовом
Архив
Фото: EPA/UPG

Львівський адмінсуд зобов'язав мерію Львова припинити експлуатацію Грибовицького сміттєзвалища.

"10 листопада постановою Львівського окружного адміністративного суду вимогу прокуратури області задоволено, а саме зобов'язано виконавчий комітет Львівської міської ради невідкладно вжити заходів для припинення вивезення ЛКП "Збиранка" відходів на Грибовицькому сміттєзвалищі та припинення його подальшої експлуатації", - повідомляє прес-служба обласної прокуратури.

Позов до суду прокуратура подала в липні. Підставами послужило "тривале невирішення відповідачами проблеми, пов'язаної з незаконним вивезенням і захороненням твердих побутових відходів на полігоні поблизу с. Великі Грибовичі, неприйняттям необхідних заходів із пошуку і відведення належними розпорядниками земельних ділянок, які можуть бути придатні для розміщення нового полігону для прийняття, переробки і захоронення ТПВ, а також будівництва спеціалізованого заводу з їх переробки".

Водночас суд відмовив прокуратурі у визнанні протиправною бездіяльність щодо незакриття Львівського міського полігону твердих побутових відходів, проведення його рекультивації і вибору земельної ділянки для нового полігону та будівництва на ній сміттєпереробного заводу.

"З огляду на це, після отримання повного тексту постанови прокуратурою, за наявності підстав, буде прийнято рішення про її оскарження", - підсумували у відомстві.

Нагадаємо, 30 травня після пожежі на міському звалищі біля с. Грибовичі під Львовом стався зсув сміття обсягом понад 100 тис. кубометрів. У результаті під завалом опинилося четверо людей. 31 травня було знайдено тіла трьох рятувальників - Юрія Рудого, Андрія Вненкевича і Богдана Юнка. Тіло четвертого комунальника так і не знайшли.

На початку червня сільська рада Великих Грибович прийняла рішення про повне закриття звалища.

Звалище сміття в Великих Грибовичах, що розташоване за 3 км від Львова, офіційно закривали кілька разів - і рішенням Львівської обладміністрації та облради, і міськради. У 2005 році жителі Великих Грибович деякий час блокували вивезення сміття на звалище. Зі Львова в той період сміття не вивозили.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram