ГоловнаПолітика

Рада підтримала законопроект про засади кібербезпеки

У повторному другому читанні документ підтримали 257 депутатів.

Рада підтримала законопроект про засади кібербезпеки
Фото: ЦЕНЗОР

Верховна Рада підтримала в повторному другому читанні законопроект №2126а "Про основні засади забезпечення кібербезпеки України".

Таке рішення після низки невдалих голосувань підтримали 257 депутатів, повідомляє РБК-Україна.

"Метою проекту закону є створення національної системи кібербезпеки як сукупності політичних, соціальних, економічних та інформаційних відносин поряд з організаційно-адміністративними і техніко-технологічними заходами шляхом комплексного підходу в тісній взаємодії державного і приватного секторів та громадянського суспільства", - йдеться в пояснювальній записці до закону.

Зокрема, в документі уточнено зміст понять "кібербезпека" і "кіберзахист", відповідно, розмежовано об'єкти кібербезпеки і кіберзахисту.

Визначено, що кіберзахист - заходи, пов'язані і спрямовані на безпеку систем і інформаційних ресурсів; кібербезпека - ширше поняття, яке включає дії і заходи, пов'язані з безпекою осіб і громадських відносин, зокрема заходи правоохоронного, розвідувального, контррозвідувального, оперативно-розшукового, а також політичного, інформаційного, суспільно-просвітницького характеру та безпосередні заходи кіберзахисту.

Проект закону визначає також поняття "критично важливі об'єкти інфраструктури", в тому числі визначено основні критерії внесення підприємств, установ і організацій, незалежно від форми власності, до переліку таких об'єктів.

Нагадаємо, США нададуть Україні більш ніж $5 млн допомоги на кібербезпеку.

Україна протягом року зазнала кількох потужних кібератак. Наприкінці минулого року було виведено з ладу ресурси низки енергетичних компаній і органів влади. У червні цього року масштабна атака на деякий час паралізувала роботу державних і приватних компаній.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram