ГоловнаПолітика

Луценко: Саакашвілі не буде арештований і екстрадований

До кримінальної відповідальності будуть притягнуті ті, хто бив прикордонників. 

Луценко: Саакашвілі не буде арештований і екстрадований
Фото: Макс Требухов

Лідер партії "Рух нових сил", екс-глава Одеської обласної державної адміністрації Михайло Саакашвілі не буде арештований і екстрадований.

Про це генеральний прокурор Юрій Луценко заявив журналістам у кулуарах 14-ї щорічної зустрічі Ялтинської європейської стратегії в Києві в суботу, передає кореспондент LB.ua.

"Я як генеральний прокурор чітко кажу: Саакашвілі не буде арештований, Саакашвілі не може бути екстрадований з цієї країни, доки у нього є посвідка на постійне проживання або інші документи, які він подав", - сказав Луценко.

Ті, хто його переправляв через кордон, матимуть проблеми, але не будуть арештовані, а ті, хто бив прикордонників, будуть притягнуті до кримінальної відповідальності й будуть заарештовані, додав генпрокурор.

"Нас цікавить одне: кордон є священним, солдати є недоторканними, офіцери - також недоторканними... Є питання до указу президента (щодо позбавлення громадянства лідера Саакашвілі, - ред.) - до суду", - пояснив він. 

Генпрокурор запевнив, що в розслідуванні інциденту з проривом на пункті пропуску "Шегині" у Львівській області не буде жодних необґрунтованих процесуальних дій.

"Ми в жодному разі не піддамося на провокації, і ніякого насильства або необгрунтованих арештів навіть у цій справі не буде", - сказав Луценко.

На питання про те, чого він очікує від приїзду Саакашвілі до Києва наступного тижня, Луценко відповів, що у нього немає жодних очікувань.

"Я сподіваюся, що він приїжджає для того, щоб занести заяву до суду. Ще раз хочу наголосити, що це єдиний законний і нормальний спосіб вирішити суперечку про громадянство", - зазначив Луценко.

Нагадаємо, у неділю Саакашвілі зі своїми прихильниками вирушили на пункт пропуску "Шегині", де прорвали оточення і перетнули держкордон. Разом із Саакашвілі незаконно перетнули держкордон п'ять нинішніх нардепів і колишній глава СБУ Валентин Наливайченко.

Генпрокурор Юрій Луценко пообіцяв притягнути до кримінальної відповідальності організаторів незаконного перетину держкордону. Поліція порушила кримінальну справу.

Саакашвілі заявив, що написав заяву до Міграційної служби з проханням надати йому статус особи, яка потребує додаткового захисту. Він також обвинуватив поліцію в тому, що в нього "вкрали" паспорт.

Саакашвілі заявив про намір прибути до Києва 19 вересня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram