ГоловнаПолітика

CNN показав відео 2011 року із затриманням в Україні шпигунів з КНДР

Зараз вони відбувають покарання в Житомирській області. 

CNN показав відео 2011 року із затриманням в Україні шпигунів з КНДР
Фото: CNN

Американський телеканал CNN опублікував відеозапис Служби безпеки України, на якому зображено затримання шпигунів із КНДР, які хотіли вкрасти креслення балістичних ракет.

Відео було знято 27 липня 2011 року, запис зроблено прихованою камерою в гаражі, куди двох чоловіків з КНДР привели оперативники. На кадрах до маленького приміщення спочатку заходить чоловік у сорочці (його обличчя глядачеві не показують), за ним - ще двоє молодих людей азійської зовнішності. Останні фотографують записи з лежачих на столі гаража зошитів і книжок. Ці документи, як пояснює CNN, були підробленими, але чоловікам їх представили як схеми балістичних ракет.

У листопаді 2011 року обидва шпигуни отримали по 8 років позбавлення волі за 114 статтею Кримінального кодексу за шпигунство. Лю Рю Сонг Чель відбуває покарання в Житомирській виправній колонії №4, Лі Тхе Кіль - у Житомирській виправній колонії №8. Кінець терміну позбавлення волі - 6 вересня 2018 року.

За словами співробітника СБУ, котрий побажав залишитися анонімним і котрий працював над справою щодо двох громадян КНДР 2011 року, "Північна Корея" тоді не отримала жодних ракетних технологій. Усі спроби шпигунства вдалося перехопити. Зокрема, за його даними, з України 2011 року були депортовані троє інших громадян КНДР, які намагалися отримати ракетні боєприпаси і самонавідні ракети, а також яким було доручено транспортувати фактичні пристрої з України. Крім того, 2015 року, як передає CNN, з України за допомогу північнокорейській розвідці були депортовані ще п'ять громадян КНДР.  

Нагадаємо, що 14 серпня в The New York Times вийшла стаття, в якій успіх Північної Кореї в випробування міжконтинентальної балістичної ракети зв'язали з ракетними двигунів, які колись робив український завод "Південмаш".

Україна заперечує свою причетність і готова довести це на Радбезі ООН.

Державна перевірка показала, що система державного експортного контролю в Україні виключає можливість передачі товарів військового або подвійного призначення в країни, щодо яких введено санкції Ради Безпеки ООН. За період незалежності Держекспортконтроль не давав дозволу на поставку в КНДР таких товарів, зокрема ракетних двигунів РД-250, їх модифікацій або складових до них.

Аналіз зображення корейських ракет Hwasong-12 і Hwasong-14, зокрема основного однокамерного двигуна першого ступеня, показав, що в них не використовується ракетний двигун РД-250, який є двокамерним. Але для його створення не виключається можливість використання окремих складових частин ракетного двигуна РД-250.

Розробником цього двигуна є російське підприємство НВО "Енергомаш". 1965 року воно передало документацію для організації серійного виробництва двигунів у КБ "Південне" і "Південмаш". Але всі ракетні двигуни, виготовлені в Україні, поставлялися назад до РРФСР і пізніше до РФ тільки в складі ракет. З 1991 року ракетні двигуни РД-250 і їх модифікації в Україні не вироблялися. Технологічну лінію з випуску цих двигунів на "Південмаші" демонтували 1994 року. Відтоді в Україні немає потужностей для виробництва таких двигунів.

30 ракетних двигунів РД-250 і 10 ракетних двигунів РД-262 (висотна модифікація ракетного двигуна РД-250), які були виготовлені до 1991 року і зберігалися на складі готової продукції "Південмаш", були використані при складанні 10 ракет-носіїв "Циклон- 3 ", які з 1992 до 2008 року були доправлені в Російську Федерацію.

На сьогодні в Україні є три ракети-носії "Циклон-2", у кожній з яких є по три двигуни РД-250 і по одному РД-262, вони були доправлені в Україну з Росії 2013 року. Крім того, в Дніпрі є неповний макет ракетного двигуна РД-250, а також макет міжконтинентальної балістичної ракети Р-36 (8К67), у складі якої є макети трьох двигунів РД-250 і одного двигуна РД-252. Ці вироби використовуються в навчальному процесі.

Конструкторська, технологічна та інша документація на виробництво ракетної техніки і складових до неї зберігається в спеціально обладнаних приміщеннях, що підтверджується висновками компетентних органів України. Вони здійснюють постійний нагляд за підприємствами ракетно-космічного комплексу держави, виключаючи можливість несанкціонованого доступу сторонніх осіб до ракетних технологій. Затримання, арешт і засудження 2012 року громадян Північної Кореї при спробі отримання документації це підтверджує.

Крім того, для експлуатації двигунів типу РД-250 необхідні відповідні компоненти палива (гептил, аміл). В Україні такі компоненти палива не виробляються. Виробниками гептилу є РФ, США, КНР, Великобританія, ФРН, Нідерланди і Бельгія. Виробниками окислювача аміл є РФ, США, КНР і ФРН.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram