ГоловнаПолітика

Україна готова довести непричетність до ракетної програми КНДР на Радбезі ООН

"Таку саму відкритість повинна продемонструвати Російська Федерація".

Україна готова довести непричетність до ракетної програми КНДР на Радбезі ООН
Фото: EPA/UPG

Україна готова довести непричетність до ракетної програми КНДР на засіданні Ради Безпеки ООН.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Президента України.

Петро Порошенко заслухав доповідь робочої групи, яка перевіряла дані зі статті в The New York Times від 14 серпня, і доручив винести її на Радбез ООН.

"З урахуванням висновків комісії хочу доручити Міністерству закордонних справ України підготувати групу експертів і ініціювати розгляд цього питання на закритому засіданні Ради Безпеки ООН. Окремо потрібно оприлюднити висновки робочої групи та Міжвідомчої комісії, проінформувати наших міжнародних партнерів і ініціювати проведення аналогічного розслідування відповідними країнами. Передусім таку саму відкритість повинна продемонструвати Російська Федерація", - підкреслив Порошенко.

Нагадаємо, робоча група передбачає, що стаття в The New York Times від 14 серпня була інспірована Російською Федерацією "для інформаційного прикриття і відволікання уваги світової громадськості від ймовірної участі РФ в реалізації північнокорейських ракетних програм".

Газета The New York Times із посиланням на експертний аналіз, який містить оцінки американських розвідувальних агентств, повідомила, що успіх Північної Кореї у випробуваннях міжконтинентальної балістичної ракети став можливим завдяки придбанню на чорному ринку ракетних двигунів, імовірно, з українського заводу "Південмаш", що має історичні зв'язки з російською ракетною програмою. Джерелом цього аналізу названо ракетного експерта з Міжнародного інституту стратегічних досліджень Майкла Еллемана.

Аналітики, які досліджували фотографії нових ракетних двигунів КНДР, дійшли висновку, що їх джерелом є розробки, які використовували для створення ракетного флоту Радянського Союзу. Такі двигуни були пов'язані лише з декількома заводами на території колишнього СРСР, в тому числі з "Південмашем".

Однак "Південмаш" спростував публікацію The New York Times. Підприємство заявило, що ніколи раніше не мало і не має зараз жодного стосунку до північнокорейських ракетних програм космічного або оборонного типу. Ракет і ракетних комплексів військового призначення в роки незалежності "Південмаш" не випускав і не випускає.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram