ГоловнаПолітика

Українська армія отримає перші "Оплоти" до кінця року

"Ми повинні виводити наше озброєння на рівень 21 століття".

Українська армія отримає перші "Оплоти" до кінця року
Фото: rnbo.gov.ua

Українська армія отримає перші танки БМ "Оплот" до кінця 2017 року, заявив у середу президент Петро Порошенко.

"Ми починаємо програму збройного і технічного осучаснення армії. Ми повинні виводити наше озброєння на рівень 21 століття... Уже освоєно виробництво - не просто виробництво, а серійне виробництво - новітніх танків "Оплот". Я чув, що вони в нас вироблялися, але в повному обсязі йшли на експорт. Тому що в української армії не було грошей, щоб купити найсучасніші танки і озброїти Збройні Сили цими танками. Ми внесли зміни в державний бюджет, і перші танки "Оплот" виробництва харківського заводу надійдуть в українські Збройні Сили цього року. Це наша відповідь на побажання українських танкістів", - заявив Порошенко.

Обсягів постачань поки що не повідомляють. Міністр оборони Степан Полторак сказав, що танків буде стільки, скільки дозволить держбюджет. "Оплоти" почнуть надходити в армію найближчим часом. Вони почнуть надходити в такому обсязі, який нам дозволить державне оборонне замовлення і фінансовий ресурс", - заявив він.

Міністр також пояснив, чому Збройні Сили відходять від практики ремонту кількох танків замість закупівлі нового. "У нас була така позиція, коли укомплектованість танкових підрозділів становила 30-40-50%. За вартість одного танка ["Оплот"] ми могли зробити ремонт десяти. На сьогодні в нас повністю укомплектовані танкові підрозділи. У нас є резерв для корпусу резерву. Сьогодні ми в такому становищі, коли можемо дозволити собі купувати нову техніку", - повідомив Полторак.

Основний бойовий танк Т-84 "Оплот" створено 1994 року на основі танка Т-80УД, але він відрізняється від нього низкою вдосконалень. Зокрема, новою зварювально-катаною вежею; вмонтованою динамічною бронею нового покоління; двигуном потужністю 1200 к.с. замість 1000, встановленим на Т-80УД; тепловізійним прицілом, а також низкою інших систем, які якісно поліпшили вогневі, ходові та захисні властивості танка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram