ГоловнаПолітика

Голова Держкомосу: ракетний скандал міг бути інспірований "друзями" з Росії

"Вони зацікавлені в тому, щоб знизити рейтинг нашої країни".

Голова Держкомосу: ракетний скандал міг бути інспірований "друзями" з Росії
Фото: nkau.gov.ua

В. о. голови Державного космічного агентства Юрій Радченко вважає, що ракетний скандал довкола поставок двигунів для КНДР міг бути інспірований "друзями" з Росії.

Про це він сказав на брифінгу у вівторок.

"На останньому форумі в Колорадо-Спрінгс уся світова громадськість слухала наші виступи чотири рази, де ми заявили, що в нас є перспективна космічна програма, де ми сказали, що питання імпортозаміщення України вирішені, де ми сказали про те, що маємо всі можливості розвивати космічну техніку власним науковим і технічним потенціалом. Для Росії це звучало вкрай неприємно", - заявив Радченко.

Він розповів, що відповідав потім на запитання російських журналістів, які дивувалися з приводу намірів України йти в Європейське космічне агентство.

"Я говорю: так, Європейське космічне агентство, європейська космічна сім'я є для нас сьогодні метою. І як би не було важко, ми рухаємося туди через реалізацію міжнародних космічних проектів. Це участь у чотирьох великих європейських проектах, у тому числі в проекті Vega, легкі ракети-носії італійського виробництва, для яких ми робимо третю сходинку, робимо двигуни. Росіяни це бачать і якось дуже неспокійно до цього ставляться. Дуже небайдуже. Я вважаю, що висока ступінь ймовірності того, що цей виступ у пресі може бути інспірований нашими "друзями"  з Росії. Вони зацікавлені в тому, щоб знизити рейтинг нашої країни", - заявив Радченко.

Нагадаємо, газета The New York Times із посиланням на експертний аналіз, який містить оцінки американських розвідувальних агентств, повідомила, що успіх Північної Кореї у випробуваннях міжконтинентальної балістичної ракети став можливий завдяки придбанню на чорному ринку ракетних двигунів, імовірно, з українського заводу "Південмаш", що має історичні зв'язки з російською ракетною програмою. Джерелом цього аналізу названо експерта з ракет із Міжнародного інституту стратегічних досліджень Майкла Еллемана.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram