ГоловнаПолітика

В Україні затримали шпигунів КНДР

У ГПУ заявляють, що засуджені намагалися розсекретити держтаємницю про військову техніку.

В Україні затримали шпигунів КНДР
Фото: scsgroup-consult.com

В Україні засуджено двох громадян Північної Кореї Рю Сонгчеля і Лі Тхекіля, співробітників торгпредства КНДР у Білорусі, яких викрило СБУ під час спроби отримати доступ до державної таємниці.

Про це "Сегодня" повідомили в Генпрокуратурі України.

"Прибувши до Дніпропетровська з Мінська, діючи за попередньою змовою, Сонгчель і Тхекіль намагалися завербувати представника КБ "Південне". Їх цікавили секретні дані, що стосуються обладнання ракетно-космічної техніки, зокрема паливних систем літальних апаратів", - сказав високопоставлений прокурор ГПУ.

Про контакт з іноземцями КБ "Південне" повідомив в УСБУ. Там розробили оперативну комбінацію, підсумком якої стала так звана "контрольована поставка" в одному з дніпропетровських гаражів. Шпигунів брали на гарячому, коли вони фотографували докторські та кандидатські дисертації з грифом "Секретно". Наукові роботи було присвячено новим прогресивним технологіям ракетних комплексів, космічних літальних апаратів, рідинних двигунів, систем постачання ракетного палива, інших ноу-хау. Офіційно в СБУ цю справу не коментують.

Засудивши шпигунів до 8 років кожного, суд врахував обтяжуючу обставину - розголошення інформації завдало б великої шкоди нацбезпеці України, а ракетно-космічна галузь КНДР отримала б доступ до технологій, заснованих на досягненнях українських ракетників, і значно розширила свої стратегічні можливості. Таємниці, за якими полювали китайські шпигуни, за словами слідчих, дозволили б збільшити радіус дії і дальність північнокорейських ядерних ракет аж до території США.

Сонгчеля і Тхекіля утримували під вартою у відділі забезпечення досудового слідства в Києві (СІЗО СБУ). Рю ділив камеру зі Сергієм Щербиною, фігурантом у справі "Родовід-Банку" (закидають збитки в особливо великих розмірах і присвоєння 45 млн. грн). Через свого адвоката Олега Поваляєва Щербина повідомив, що іноземцям, які не володіють українською, не надають перекладача, також їм не забезпечили юридичний захист. Тому, не виключено, вирок буде оскаржено. Якщо термін не зміниться, то вони проситимуть відбути його на батьківщині. Щоправда, в України і КНДР немає договору про взаємну правову допомогу, який передбачає таку процедуру.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram