ГоловнаПолітика

Верховний суд РФ збільшив покарання Руслану Зейтуллаєву до 15 років позбавлення волі

Суд першої інстанції засудив його до 12 років.

Верховний суд РФ збільшив покарання Руслану Зейтуллаєву до 15 років позбавлення волі
Фото: facebook.com/emil.kurbedinov

Верховний суд Російської Федерації 27 липня розглянув апеляційні скарги захисників і прокурорів у "справі Хізб ут-Тахріру" Руслана Зейтуллаєва і збільшив йому покарання з 12 до 15 років позбавлення волі.

Про це написав адвокат Еміль Курбедінов у фейсбуці.

Звинувачення просило для Зейтуллаєва 17 років колонії суворого режиму.

Нагадаємо, кримського татарина російська влада вважає організатором осередку "Хізб ут-Тахріру", забороненого в РФ. На території України організацію не забороняли.

Суд над Русланом Зейтуллаєвим, Рустемом Вахітовим, Нурі Примовим і Фератом Сайфуллаєвим почався в червні 2016 року. Їх заарештували взимку 2015 року в Севастополі і звинувачують в участі в ісламській організації "Хізб ут-Тахрір".

У вересні 2016 року Північно-Кавказький окружний військовий суд засудив Зейтуллаєва до семи років позбавлення волі, визнавши винним за частиною 2 статті 205.5 КК (участь у діяльності терористичної організації). Слідство вважало його організатором і просило судити за частиною 1 цієї ж статті, але суд вирішив, що це не доведено, і перекваліфікував справу. Сайфуллаєв, Вахітов і Примов отримали по п'ять років.

У липні 2016 року правозахисна організація "Меморіал" визнала Сайфуллаєва, Вахітова, Примова і Зейтуллаєва політв'язнями.

Наприкінці 2016 року Верховний суд Росії скасував вирок Зейтуллаєву і відправив справу на перегляд. Вирок трьом іншим фігурантам кримінальної справи суд підтвердив.

26 квітня 2017 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Росії засудив Зейтуллаєва до 12 років позбавлення волі.

"Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі" (Партія ісламського визволення) заборонено в Росії і включено у список терористичних організацій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram