ГоловнаПолітика

Львівський "Електронтранс" оскаржив закупівлю Києвом польських трамваїв

З урахуванням ввізного мита столиці доведеться заплатити більше, заявили в компанії.

Львівський "Електронтранс" оскаржив закупівлю Києвом польських трамваїв
Трамвай Pesa
Фото: kievcity.gov.ua

Антимонопольний комітет України 4 серпня розгляне скаргу українсько-німецького СП "Електронтранс" (Львів) з проханням скасувати закупівлю Києвом у польської Pesa 40 трамваїв.

Згідно з рішенням АМКУ, подану 24 липня скаргу "Електронтранс" прийняли до розгляду тільки в частині невідповідності цінової пропозиції переможця умовам проведеного аукціону. Водночас у частині невідповідності, на думку "Електронтрансу", пропозицій переможця умовам тендерної документації АМКУ відмовив у розгляді, мотивуючи порушенням термінів подачі скарги, пише Інтерфакс-Україна.

18 липня Pesa на аукціоні в системі ProZorro виграла в "Електронтрансу" торги на постачання 40 трамвайних вагонів Києву, запропонувавши їх за 1 млрд 813,199 млн грн за очікуваної суми закупівлі 1,946 млрд грн. При цьому пропозиція "Електронтрансу" було тільки на 1 тис. грн дорожчою - 1 млрд 813,2 млн грн.

У своїй скарзі до АМКУ "Електронтранс", зокрема, вказує на те, що тендер передбачає постачання товару на умовах, які передбачають звільнення іноземного учасника від сплати 5% імпортного мита.

"Тобто витрати зі сплати ввізного мита погасить замовник - КП "Київпастранс" - у розмірі близько 75,55 млн грн (5% від 1,511 млрд грн (сума без ПДВ). Таким чином, за результатами аналізу поданої Pesa пропозиції, ціна товару не включає всіх податків, зборів і обов'язкових платежів. Тому вважаємо, що діями замовника створено перешкоди для правильного визначення ціни і встановлено нерівні умови для пропозицій резидентів і нерезидентів", - зазначено у скарзі.

При цьому "Електронтранс" вказує на те, що з урахуванням суми імпортного мита пропозиція Pesa стає суттєво дорожчою від пропозиції українського учасника.

Нагадаємо, торік Pesa вперше поставила Києву 10 трамвайних вагонів.

У середині червня цього року СП "Електронтранс" перемогло в торгах на постачання Києву семи трамвайних вагонів за 301 млн грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram