ГоловнаПолітика

УПЦ МП вимагає альтернативу біометричним паспортам

Чіпи можуть використовувати для духовного маніпулювання, побоюється церква.

УПЦ МП вимагає альтернативу біометричним паспортам
Фото: business.ua

Синод Української православної церкви (Московський патріархат) на засіданні 26 липня ухвалив звернення до президента, прем'єра та спікера Верховної Ради із закликом створити альтернативу біометричним паспортам.

Про це повідомляється на сайті УПЦ.

Синод зазначає, що з 1 листопада 2016 року в Україні перестали видавати паспорти громадянина України, які не містять безконтактного електронного носія (чіпа).

"У своїх численних зверненнях віряни Української Православної Церкви висловлюють небажання отримувати паспорт у формі картки, що містить безконтактний електронний носій, за своїм релігійним переконанням. Тому Церква не може бути байдужою до волевиявлення своїх віруючих і вважає неприпустимими будь-які форми примусу громадян до використання електронних ідентифікаторів, автоматизованих засобів збору, обробки та обліку персональних даних, оскільки це призводить до порушення основних прав людини", - йдеться в повідомленні.

"Крім цього немає будь-яких гарантій, що електронна система контролю над людиною не буде використовуватися для впливу на людину з метою духовного, політичного або економічного маніпулювання. Тому вважаємо, що такі технології та засоби, які використовуються під час виготовлення паспорта громадянина України, не повинні бути безальтернативними, а передбачати можливість використання традиційних методів ідентифікації особи, тим паче, що така практика існує в багатьох країнах", - додали в УПЦ.

Церква просить відновити можливість отримання паспорта громадянина України, який не містить безконтактного електронного носія, та забезпечити альтернативу під час прийняття будь-яких ідентифікаторів, що передбачає можливість вибору традиційних методів посвідчення особи.

Звернення підписане предстоятелем УПЦ митрополитом Онуфрієм.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram