ГоловнаПолітика

Клімкін назвав плановану систему контролю за пересуванням громадян РФ кращою за візи

Візи не давали б можливості достатньо контролювати пересування росіян.

Клімкін назвав плановану систему контролю за пересуванням громадян РФ кращою за візи
Фото: 24tv.ua

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що планована нова інтегрована система контролю за в'їздом-виїздом громадян Росії і їх пересуванням територією України буде кращою, ніж пропоноване введення віз для росіян.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

За його словами, на засіданні Ради національної безпеки і оборони України він представив комплекс рішень, що передбачає введення біометричного контролю на кордонах України для всіх іноземців, а для громадян Росії - також і попередньої реєстрації їхнього прибуття й обов'язкової реєстрації місць перебування в Україні.

За словами міністра, рішення вводитимуть у кілька етапів у міру технічної готовності до цього.

Першим мають увести біометричний контроль для іноземних громадян на в'їзді в Україну з реєстром біометричних даних. Це, за словами Клімкіна, ніяк практично не вплине на громадян країн Європейського Союзу, як і інших країн, що мають біометричні паспорти.

Наступним етапом повинні стати саме заходи, спрямовані безпосередньо на громадян Росії, як "послідовна і системна" комплексна відповідь, спрямована на "терористичні загрози, які створює Росія" усередині України. Йдеться про введення для громадян Росії вимог заздалегідь попереджати про свої плани приїзду в Україну, а також реєструватися за місцем перебування в Україні і повідомляти про своє пересування в межах держави.

Клімкін додав, що, на його думку, це краще, ніж введення віз для громадян Росії, оскільки такий захід не давав можливості достатньо контролювати пересування росіян і "не відповідав би нашим цілям". До того ж, застеріг міністр, Росія, напевно, відповіла б введенням віз для громадян України, що створило б проблеми для в'їзду українців на захоплений Росією Крим, який Москва вважає "російською територією".

Нагадаємо, раніше в понеділок РНБО доручила ввести обов'язкову реєстрацію для росіян в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram